divendres, 21 de gener del 2011

CONVOCATÒRIA PRIMÀRIA-DUI-2010

Segons informa http://www.naciodigital.cat/

Denuncien irregularitats a les oposicions d'infermeria de l'ICS

Sis-cents infermers demanen l'anul·lació de 24 de les 90 preguntes del test amb "greus errors i múltiples interpretacions". El tribunal de l'ICS emetrà una resolució en els propers dies.
Mai l'Institut Català de la Salut, proveïdor públic de serveis sanitaris, havia ofert tantes places en una convocatòria d'oposicions. El passat 19 de desembre, 5.600 professionals de la infermeria van presentar-se a examen per aspirar a una de les 603 places. Dos dies després, obtenien les plantilles de resposta de la prova. I Facebook va fer la resta. De seguida es van escampar comentaris d'opositors sobre preguntes amb respostes errònies, enunciats mal formulats o amb més d'una resposta correcta.
“La prova era surrealista, no tenia res a veure amb la valoració dels coneixements i actituds necessàries en la nostra pràctica assistencial diària. El nostre enuig no és pel nivell de dificultat de la prova, acceptem la possibilitat de suspens i l’assumim com a responsabilitat nostra, sinó per la sensació de presa de pèl i burla cap al col·lectiu amb un examen que no serveix per a escollir els més aptes per la tasca d’infermeria comunitària”, explica A.V, un dels afectats que coordina la protesta.
L'examinador s'equivoca?
Els infermers van tenir només una setmana per presentar impugnacions a preguntes, entre el 24 i el 29 de desembre. A títol individual, prop de 500 persones han demanat l'anul·lació de preguntes, i fins a un 30% del test ha de ser estudiat i revisat pel tribunal de l'ICS que va elaborar l'examen. “Quan en un examen de noranta preguntes trobes bibliografia contrastada per demanar l’anulació de més de vint-i-quatre és què alguna cosa s’ha fet malament. Això sí, ja que justament per aquesta oposició el tribunal no va indicar quina bibliografia era l’emprada, ens agradaria saber quina ha fet servir en aquestes preguntes ambigües i errònies”, rebla aquest infermer.
L'ICS ha explicat que el tribunal “encara està estudiant les impugnacions que van presentar prop del 10% dels aspirants, unes sis-centes persones”. Segons aquest organisme, algunes delegacions territorials encara rebien impugnacions fins fa pocs dies, i per aquest motiu “el veredicte del tribunal s'endarrereix una mica”. Amb tot, l'ICS assegura que el percentatge d'impugnacions és “similar” al que es va produir en altres convocatòries.
Tot i que els resultats oficials encara no són públics, en tenir ja les respostes, el nombre d'aprovats no passaria en el millor dels casos del 10%, segons els infermers. Els professionals que tenien l'experiència d'altres oposicions coincideixen a assenyalar que aquella prova de 2008 era molt dura pel que fa als coneixements exigits, però totalment clara en els enunciats i les possibles respostes.
Electoralisme o incompetència?
En els fòrums de debat que s'han obert al Facebook i en els intercanvis de correus electrònics entre els afectats dominen dues explicacions possibles a aquesta situació. Molts pensen que l'anterior executiu i la conselleria de Salut encapçalada per la socialista Marina Geli van aprofitar la convocatòria d'oposicions per fer electoralisme, oferint moltes places, més que mai, tot i que sabien que no hi hauria pressupost per assumir tota l'oferta. D'altres atribueixen el format de l'examen a la pura incompetència dels membres que integren el tribunal de l'ICS i que dissenyen el qüestionari.
Les xarxes socials també estan servint perquè centenars d'infermers que es consideren afectats s'afegeixin a la petició d'anul·lació total de l'examen. De fet, a l'espera que el tribunal comuniqui el resultat de les impugnacions, els professionals han començat a consultar a advocats la possibilitat de presentar un recurs contenciós administratiu per aconseguir que s'invalidi la prova i es tornin a convocar oposicions.