divendres, 8 d’abril del 2011

L'ATENCIÓ PRIMÀRIA, EN PEU DE GUERRA CONTRA LES RETALLADES

Demanen una millor gestió dels recursos i denuncien que ja han hagut de tancar serveis

Nou front a les reivindicacions contra les retallades a la sanitat. Una desena d'associacions de l'atenció primària han presentat públicament un manifest contra les mesures per reduir la despesa sanitària del Govern. Recorden que els centres d'atenció primària (CAP) també es veuen afectats per les retallades del 10% previstes en el pressupost de Salut.

Expliquen que alguns centres ja han hagut de tancar alguns serveis, com ara odontologia, i que algunes baixes s'han deixat de cobrir. També denuncien una mala gestió alhora, per exemple, de comprar medicaments. Els representants de les deu entitats s'han fet una fotografia conjunta davant d'una línia vermella. Assenyalaven la línia que no s'havia de traspassar per poder continuar garantint la qualitat assistencial.

En el manifest, es denuncia que el pressupost que es destina a l'atenció primària és un 15% del total de la despesa sanitària, "lluny encara del 25% que es destina als països més avançats". A més, als centres de primària també se'ls demana que redueixin la despesa. Ferran Daniel, representant de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, explica que hi ha centres que ja han hagut de prescindir serveis, com ara l'odontologia. També assegura que el Departament de Salut els hi està preguntant fórmules perquè els centres redueixin les seva despesa.


La primària col·lapsada

La presidenta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, Dolors Forés, ha albirat un col·lapse de l'atenció primària davant les reducció de pressupost i les mesures als centres hospitalaris. Forés ho ha argumentat amb el fet que mentre la gent s'esperi per operar-se, hauran de ser atesos als CAP.


Millor gestió

El manifest també denuncia la bosses d'ineficiència del sistema actual. En aquest sentit, denuncia que el Departament sempre compra els medicaments més moderns. Asseguren que es podrien comprar medicaments genèrics, amb la qual cosa es produiria un estalvi d'uns 200 milions d'euros. A més, indiquen que amb la prescripció de medicaments genèrics cada ciutadà s'estalviaria entre un 10% i un 40% del que paga actualment.

Les deu entitats que han signat el manifest són la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC); Sociedad Española de Medicina Familiar i Comunitària (semFYC); Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC); Centre d'anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS); Fundació Institu Català de Farmacologia (FICF); Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP); Associació Catalana de Llevadores, Societat Catalano-Balear de Fisioterapeutes; Col·legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Asociación Española de Trabajo Social y Salud.