divendres, 3 de juny del 2011

LA RECEPTA D'ESTALVI DE SALUT: REFORCAR L’ATENCIÓ PRIMÀRIA I EVITAR DUPLICITATS


Segons informa lamalla.cat:  

El departament tindrà 900 milions menys per gastar aquest any, una retallada del 10%


El departament de Salut tindrà aquest 2011 uns 900 milions d'euros menys per gastar que l'any passat, la qual cosa suposa una retallada del 10%. El 66% d'aquests diners s'estalviaran a traves el primer pla de xoc presentat per Salut el 27 d'abril i que, a grans trets, contempla una reducció de la despesa administrativa i de farmàcia i de les tarifes que es paguen als centres i proveïdors; mentre que el 34% restant -i que notaran mes els usuaris- ha de sortir de la reorganització del sistema sanitari. L'objectiu es poder "fer el mateix amb menys diners", segons ha dit el conseller Boi Ruiz durant la presentació dels números del departament, la qual cosa s’aconseguirà reforçant l’atenció primària -que mante el pressupost- i que permetrà reduir la carrega als hospitals i unificant serveis, com ara algunes unitats de radioteràpia o dels dispositius del SEM, per evitar duplicitats. Segons Ruiz, tot plegat no es traduirà en una reducció de la qualitat assistencial i ha assegurat que la retallada nomes repercutirà en l’atenció no urgent, mentre que es mantindrà "la mateixa activitat" a urgències i ambulatoris, tot i que ha reconegut que els pacients hauran de desplaçar-se mes lluny en alguns casos. Sobre l’afectació en el personal sanitari, ha apuntat que dependrà de la negociació que es faci entre patronal i sindicats a cada centre, tot i que ha confiat que es mantindran la majoria de llocs de feina i la repercussió serà mínima.


Boi Ruiz ha assegurat que "no es treu cap prestació i es garantirà la qualitat" i l’únic que es farà serà una reordenació dels serveis i l'activitat basant-se en criteris clínics i intentant evitar duplicar dispositius, de tal manera que s'unificaran molts serveis. A mes, es reforçarà l’atenció primària -els CAP concentren el 73% de les noves 112 inversions previstes-, s’intensificarà la col·laboració entre el metge de família i l'especialista i es potenciarà la cirurgia ambulatòria per poder reduir l'activitat als hospitals, entre d'altres mesures.

Aquesta reordenació del sistema es farà de forma progressiva, a mesura que es vagin tancant acords en els 134 punts on s’està treballant, i no té una data de finalització límit. Sobre els ajustos de plantilla que suposarà tot plegat, Josep Maria Padrosa, director del CatSalut, ha dit que no es responsabilitat de la Generalitat, sinó que dependrà dels acords a que s'arribi a cada centre. Salut confia, però, que la repercussió sigui mínima, sobretot després dels pactes que s'han tancat ja en alguns centres.

El total per gastar: 9.188,6 milions d'euros
Ruiz ha detallat que Salut comptarà amb un pressupost de 9.188,6 milions d'euros, dels quals 8.931,4 aniran al CatSalut i, dins d'aquesta partida, 2.771,3 aniran transferits a l'ICS. Es un 6,5% menys respecte al pressupost de l'anterior exercici però, ha dit Ruiz, com cal sumar els diners que es van gastar de mes el 2010, la reducció real s’aproparà al 10%. Amb aquests números, el pressupost queda a nivells de 2007, amb una inversió de 1.206 euros per habitant que, segons el conseller, garanteix la qualitat assistencial.

El conseller ha justificat part de les retallades per la mala gestió de l'anterior Govern. Així, ha assegurat que a partir 2007 va créixer mes la despesa real que la pressupostada (es va gastar mes del que es tenia) i que per això, ara cal fer un ajust "mes dur i superior de contenció per ajustar-nos al que tenim". "No es va fer quan tocava i ara s'ha de fer amb menys temps", ha dit Ruiz, que ha assegurat que CiU no ha pogut complir la promesa de mantenir la partida sanitària perquè la realitat "que ens hem trobat no es la que ens esperàvem".

Ruiz ha dit que en el conjunt dels pressupostos, Salut te un pes del 38,6%, un percentatge que creix per primer cop en set anys. "Ara invertim la tendència i dels diners que tenim de menys els destinem mes a salut", ha dit Ruiz, que ha recordat que la retallada pressupostaria no s'ha fet de forma lineal. La distribució del pressupost de Salut, ha dit Ruiz, tampoc s'ha fet de forma lineal sinó "prioritzant i sent realistes". Així, ha detallat, al CatSalut la partida per a farmàcia baixa un 13,15%, els concerts un 7,28%, la despesa per a personal un 4%, i el contracte programa amb l'ICS un 3,41%, mentre que puja la partida per a medicació de dispensació hospitalària, un 27,31%, o la destinada a les pròtesis, un 8,5%.

Ruiz seguirà reclamant diners a Madrid
Finalment, Ruiz ha dit que "insistirem a demanar al Govern central els diners que ens deuen" i ha recordat que aquest dijous es va acordar amb el ministeri de Sanitat convocar un consell interterritorial per abordar el tema del finançament, que probablement es farà al juliol. Ha recordat que el dèficit en la sanitat no afecta nomes Catalunya, sinó que Espanya acumula un deute de 15.000 milions, i que tothom haurà de retallar. "Com nosaltres ens hi hem posat abans ens en sortirem abans i ho començarem a passar millor abans", ha assegurat.