divendres, 1 de juliol del 2011

EL GOVERN DESCARTA NOVES REBAIXES DE SOU ALS FUNCIONARIS

Segons informa l'Avui:

La vicepresidenta fa una crida a la tranquil·litat dels treballadors públics i carrega contra els “rumors interessats” de més reduccions

Iniciativa i Esquerra denuncien que, d'una manera indirecta, se'ls està abaixant el salari

 

No hi haurà una nova baixada de salari als funcionaris. La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, va llançar aquest missatge de tranquil·litat en seu parlamentària, ahir, durant la compareixença per presentar el pressupost de Governació. “El context ens obliga a una congelació salarial, però no s'abaixaran els sous”, confirmava Ortega, i censurava els “rumors que s'estenen sense fonament”.

Els treballadors de l'administració catalana ja van viure una disminució de la nòmina d'un 5% –de mitjana– el juliol passat, després que el govern, seguint les directrius de l'espanyol, apliqués una reducció al sou dels funcionaris. La rebaixa es va estendre a les escoles, als centres sanitaris concertats i a les empreses públiques, les quals van veure minvada la seva aportació anual. La mesura afecta entre 220.000 i 240.000 persones, i va ser rebuda amb indignació pels sindicats. Algunes centrals van recórrer contra la retallada al Tribunal Constitucional, que el 14 de juny la va avalar.
Ortega no només va descartar noves retallades als funcionaris, sinó que també va garantir que l'executiu mantindrà els complements, com ara el de productivitat, simbòlic, amb què –va dir– se subratllen els valors de l'esforç i la dedicació. Amb tot, considera que caldria una “reflexió valenta” per tal de lligar realment la remuneració dels treballadors a la productivitat.
Les explicacions de la també responsable de Governació no van convèncer els grups de l'oposició. ERC i ICV-EUiA van qüestionar que el govern català no estigui abaixant el sou als funcionaris.
Retallada indirecta
Els dos grups coincideixen que la retallada mitjana del 5% no s'ha tocat, però van assegurar que s'ha disminuït el fons d'acció social i de pensions dels treballadors de l'administració. “En el fons sí que hi ha una reducció salarial, no de la quantitat de cada mes, però sí del salari indirecte”, va denunciar la diputada ecosocialista Mercè Civit. I va insistir que, en aquest cas, la rebaixa és lineal sense tenir en compte el sou percebut. “És injust i insolidari”, afegia.
ERC va relacionar la pèrdua de poder adquisitiu dels funcionaris amb l'eliminació de l'impost de successions, aprovat pel govern d'Artur Mas. El diputat republicà Oriol Amorós considera que, en l'actual context de crisi i amb l'esforç que s'ha demanat als treballadors públics, hauria estat “un gest” que no se suprimís. Des del PSC, Laia Bonet es va mostrar “en desacord amb la priorització de les despeses” que fa l'executiu.