dissabte, 9 de juliol del 2011

EL TRIOMF DELS AVIS


Segons informa el Periódico:

Els veïns de la Colònia Güell aconsegueixen que Salut reconsideri el cas i no tanqui el consultori del monumental nucli urbà
Tindran metge tres dies a la setmana, en lloc de cinc

La Colònia Güell està d'enhorabona perquè el metge hi anant, perquè el consultori no tanca del tot, perquè protestar ha servit d'alguna cosa i perquè lluny, en algun despatx, hi ha algú, es dóna per fet, que ha entès la situació. La revolta dels veïns, més que res dels grans, davant la notícia que el consultori anava a tancar -«el consultori», diuen tots, perquè és l'únic que hi ha-, la decisió de declarar-se en rebel·lia i d'ocupar per força el despatx, l'anunci que d'allà no es mourien i potser, per sobre de tot, l'evidència que lluitaven per una cosa justa, ha donat resultat.

El petit dispensari, que és essencial per a la població septuagenària i vital, sens dubte, per a l'octogenària -la proporció de totes dues és alta-, obrirà des del mes de setembre que ve quatre hores al dia i tres dies a la setmana. Continua tractant-se d'una retallada (funcionava cinc dies i tres hores diàries), però aquesta ja no és la solució radical de simplement clausurar-lo i punt. «És tan important per a ells que quan van saber el que havia proposat la Conselleria de Salut molts dels avis es van posar a plorar», diu Patrícia Petit, portaveu de l'associació de veïns. No són solament els anys: són les atròfies als músculs, les llagues a les cames, els problemes als ossos, l'artritis, el bastó, la cadira de rodes; els problemes de mobilitat. La vellesa. Tenir un metge al costat és una necessitat capital.
Per això alguns es van posar a plorar; Petit i quatre portaveus més acabaven de tornar de la reunió amb la Generalitat, i encara que faltaven unes hores perquè l'assemblea veïnal en bloc votés la proposta, ja sabien que havien guanyat. «La veritat és que la sensació és aquesta, que hem guanyat, però tot i així seguim pensant que el nostre dret són els cinc dies -explica Petit-. Ara anem a buscar l'ajuda de l'ajuntament, que s'involucri per cobrir els altres dos dies. Aquesta és la lluita que tenim des d'ara».
L'ocupació del consultori ha durat poc més d'una setmana, però amb els seus 70, 80 anys al damunt, els avis estaven a punt per més. No del tot segurs que de la reunió d'ahir en sortiria una proposta acceptable, ja tenien a punt, de fet, la següent protesta: un rap. «És una cançó que vam compondre amb els eslògans de totes les pancartes que vam fer per protestar. La idea era fer un vídeo, amb tots els veïns cantant, i després fer-lo circular». La cançó, El rap del consultori, diu així: «No, no, no, el poble diu no / Sí, sí, sí, el metge és queda aquí».