dijous, 14 de juliol del 2011

ELS USUARIS COMENCEN A NOTAR L'EFECTE DE LA RETALLADA SANITÀRIA

Segons publica el Periódico:

Els hospitals han tancat un 20% més de quiròfans i llits que altres estius
L'aplicació dels ajustos es fa de manera dràstica i sense direcció institucional

L'esforç de metges i infermeres ha aconseguit fins ara que la notable retallada pressupostària que la Conselleria de Salut ha aplicat als hospitals públics no es tradueixi en desatenció als ciutadans, com a mínim, en els processos greus i urgents, però és clarament perceptible en tot el que no és una emergència.

"L'hospital està buit", resumeix un destacat cap de servei de l'Hospital de la Vall d'Hebron, de Barcelona, centre que, com tots els de l'Institut Català de la Salut (ICS), ha deixat d'operar en un 50% dels quiròfans --un 20% més que els últims estius-- i no ha contractat les 600 infermeres que altres anys havien fet suplències. Encara que Salut no ha ofert encara xifres sobre les intervencions quirúrgiques programades que s'estan ajornant des del maig, resulta evident que les 54.000 operacions que estaven en llista d'espera el desembre passat es deuen haver multiplicat. Els afectats no tenen en aquests moments una cita concreta per entrar al quiròfan, ja que aquesta programació no s'emprendrà abans que s'acabi l'actual fase de negociació i ajust en què estan els centres sanitaris. "La incertesa és enorme en tots els hospitals --va assegurar ahir Ramon Cunillera, director general del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSSC), que representa 56 centres públics concertats--. L'objectiu general és adaptar les despeses a la retallada i no contractar personal suplent o eventual: els que segueixen ho faran tot, aquesta és la idea".

Al setembre

Els 540 milions d'euros que la Generalitat no abonarà aquest any per finançar activitat mèdica als 64 hospitals de la xarxa pública --400 milions s'obtindran ajustant la gestió dels centres-- seran més perceptibles a mesura que s'acosti final d'any, consideren, quan sigui necessari accelerar l'estalvi per tancar l'exercici. "A partir de setembre, les demores que ara afecten la cirurgia no urgent s'estendran a les visites en les consultes externes, i a l'activitat ordinària dels hospitals", va afegir Cunillera. "Aquest any no es compliran els terminis garantits de les llistes d'espera quirúrgiques", va dir.
La direcció del Servei Català de la Salut va marcar el juny passat els eixos que haurien de garantir l'assistència urgent imprescindible a Catalunya, i va agrupar la cirurgia de màxima complexitat als grans hospitals de Barcelona. Més enllà d'aquestes directrius, cada hospital s'ha d'afanyar a acatar les retallades segons el criteri exclusiu de la seva gerència, que és qui pren decisions sobre acomiadaments de personal o supressió de serveis. "Ningú està coordinant com s'apliquen les retallades; ningú té una idea global del que està passant als hospitals --assegura Cunillera--. Tot està en procés de negociació".