dimecres, 10 d’agost del 2011

CONCLUSIONS DE L’ANÀLISI DELS PRESSUPOSTOS DE SALUT 2011

(Extret del document Anàlisi del pressupost de salut 2011 CAPS)

1. La retallada de la despesa real proposada en relació a la realitzada el 2010 es del -14,2%
2. Si tenim en compte l’increment de l’IPC la disminució de despesa del 2011 serà del -17,7%

3. Això situa a Catalunya amb una despesa en salut encara més per sota dels països de la UE-15 i d’altres comunitats autònomes, amb una despesa per càpita de 1.206,98 e.

4. En el capítol de personal, al 2011 hi ha una retallada del 7,41% (ICS) respecte a l’inici del 2010, si ho calculem per la resta del sector (XHUP) representa una disminució de despesa en personal de 230 milions d’euros, que representa un equivalent a prescindir de 7.000 professionals i treballadors/es del sector.

5. En conclusió: “retallar per fer sostenible” no és possible. Retallar és tenir una altra cosa més petita, disminuïda, però que pot seguir sent poc sostenible.

6. Per la sostenibilitat del Sistema de Salut cal reestructurar, reordenar, reorientar i augmentar el finançament.
7. Ens podem preguntar: estem gastant massa? NO, a l’Estat espanyol la despesa pública en salut és un 6,7% del PIB, inferior a la mitjana del la Europa dels 27 països que és del 7,4%. A Catalunya la despesa pública en salut és encara inferior: 5,86% del PIB (2009)
8. La despesa pública en salut per càpita de l’Estat espanyol al 2008 era de 1.554 €. (el país núm. 21 de la OCDE) Recordem que a Catalunya amb les retallades de despesa proposades pel 2011, la despesa per càpita serà de 1.206,98 €.
Tenim un nivell de Estat de Benestar en Salut inferior el nostre nivell de riquesa relativa i molt per sota de la mitja dels països europeus i de l’Estat espanyol.
9. Què caldria fer?: Els ingressos tributaris, aquesta és la qüestió. La mitjana d’ingressos tributaris dels països de la UE-16 eren del 40,2% del PIB mentre que a l’Estat espanyol és del 32%, es ha dir 8,2 punts per sota 10

QUÈ CALDRIA FER COM ALTERNATIVA A AQUESTS PRESSUPOSTOS?

1. Augmentar els ingressos, fiscalitat progressiva i a nivell de la mitja del la UE-15
2. Optimitzar les despeses tenint en compte els valors: equitat, eficiència i qualitat
3. Transparència en la informació: de resultats en salut, econòmica i de concerts,identificant centres i territoris, dades obertes.
4. Oferta de serveis i avaluació planificada en termes de necessitat i equitat en salut, evitant les retallades lineals.

5. Reducció, sinèrgies, fusions entre proveïdors. Optimitzant ofertes de terciarisme, de compres, serveis comuns, innovació, etc
6. Prendre les mesures en despesa de farmàcia descrites en aquest document.
7. Més prevenció i protecció de la salut, desmedicalitzar. Salut en totes les polítiques.
8. Fer l’assistència allà on sigui més eficient amb igualtat de qualitat. Potenciar la Primària amb més recursos i autonomia per poder ser més resolutiva i fer el paper de coordinació de l’atenció sanitària.
9. Implicar, responsabilitzar, donar autonomia, apoderar als i les professionals i a la ciutadania amb instruments de participació real en el sistema.
10. Situar les retribucions dels professionals i treballadors i treballadores del sector al nivell que els correspon per la seva qualificació i responsabilitat

Barcelona Juliol de 2011