divendres, 16 de setembre del 2011

SALUT TANCARÀ LES URGÈNCIES DE 10 CAP MÉS A L'OCTUBRE


Segons informa El Periódico

L'assessor sanitari de Mas avisa que els hospitals no podran atendre una epidèmia de grip d'elevat contagi
L'assistència mèdica nocturna quedarà suprimida en 56 dels 185 centres que oferien atenció les 24 hores del dia

A mitjans d'octubre, la Conselleria de Salut afegirà 10 centres d'assistència primària (CAP) als 46 que ja tanquen en horari nocturn, i completarà així el mapa de serveis que perden la seva condició de recursos d'atenció continuada, la qualitat sanitària més apreciada pels ciutadans. La ubicació d'aquests 10 CAP que avui encara atenen dia i nit però que deixaran de fer-ho en un mes no ha estat facilitada per Salut per evitar que els alcaldes afectats, que desconeixen aquesta decisió, s'assabentin del tancament per la premsa, va admetre ahir la conselleria.

Els 56 CAP afectats (d'un total de 185 que atenien les 24 hores) cobreixen zones geogràfiques dispars i, segons la Generalitat, coincidien a atendre «no més de dos o tres» pacients per nit. Aquests usuaris ara hauran de desplaçar-se al centre que tenen més pròxim o telefonar al 902 111 444 de Sanitat Respon o al 112.

ENSURTS A MITJANIT
Des del punt de vista dels ciutadans, la baixa afluència de pacients no justifica el tancament nocturn, ja que, entenen els afectats, la missió d'aquests serveis és assegurar l'assistència immediata de persones en situació límit. El que la Generalitat considera un punt sanitari antieconòmic és vist com una seguretat vital per als que ja han experimentat ensurts de salut a mitjanit. D'aquí les protestes, que Salut atribueix a la «manipulació política» del veïnat. 
Amb aquesta desena de tancaments nocturns s'acaben les reduccions horàries als CAP durant el 2011, asseguren fonts de Salut. «Què passarà el 2012 és una incògnita», afegeixen. El mapa de l'assistència primària a Catalunya consta de 427 CAP, dels quals a partir de l'octubre només 129 atendran dia i nit. Als CAP s'hi sumen 831 consultoris locals de menor envergadura.
MODIFICACIÓ DE LA DEMANDA
La reducció assistencial en aquest nivell sanitari, que Salut havia promès cuidar i potenciar, modificarà sens dubte la demanda mèdica que arribi a la resta de la xarxa, inclosos els hospitals i els seus serveis d'urgència. Aquests estan aplicant ràpidament retallades assistencials, farmacològiques i d'intendència per ajustar-se a la tisorada imposada per Salut. Els hospitals concertats (54 dels 65 que existeixen) realitzen un 3% menys d'actes mèdics, proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques no urgents, en compliment del que va decidir la Generalitat. Els 11 restants, adscrits a l'Institut Català de la Salut (ICS), no tenen prefixat un percentatge de reducció d'activitat, però el control de la despesa és similar. L'economia dels centres de l'ICS depèn del pressupost del Servei Català de la Salut i no d'una facturació preacordada.
ATENCIÓ A LA GRIP
Així, l'evolució sanitària de l'últim trimestre del 2011, amb tot el sistema assistencial ajustat en personal i pressupost fins al límit del que és aconsellable, dependrà dels virus hivernals que la meteorologia arrossegui cap a Catalunya. «Els hospitals no podran assumir aquest any una epidèmia de grip que incrementi la demanda», ha advertit Miquel Vilardell, president del Col·legi de Metges de Barcelona i assessor sanitari del president, Artur Mas.
El control econòmic als centres sanitaris és absolut. Arriba fins i tot al consum d'aigua i llum i a la qualitat del material sanitari utilitzat en cures i tractaments (s'han reduït els dispositius d'un sol ús, més higiènics i segurs però més cars). I s'ha decidit adquirir menys pròtesis de maluc, genoll i altres articulacions. Si hi ha menys pròtesis disponibles, hi haurà menys cirurgia per col·locar-les, i més espera per als que les necessitin.
EL PREU DE LA TELE
Alguns hospitals estudien augmentar el cost de l'ús del televisor de les habitacions o el del llit del familiar acompanyant. També busquen com agilitzar el cobrament dels accidentats a la feina, a l'escola, en la pràctica esportiva o a la via pública.
La cirurgia no urgent en horari de tarda no es practica des del mes de maig passat, cosa que ha permès estalviar en hores extraordinàries de cirurgians i infermeres. No s'ha substituït gairebé ningú en el finalitzat període de vacances estivals que tot just acaba i totes les unitats s'apliquen a ajustar, o escurçar, el temps d'hospitalització dels seus pacients. Tot això, lògicament, està generant una bossa de pacients a l'espera de ser operats o diagnosticats de proporcions desconegudes en aquests moments -Salut sí que les coneix, però no n'informa-, que hauran de ser abordades durant l'últim trimestre de l'any. Els pacients que estan pitjor són atesos com a casos urgents, cosa que està evitant situacions dramàtiques. Els tècnics de Salut han redactat un nou criteri amb el qual a partir d'ara es decidirà quins pacients poden quedar en llista d'espera.

D’altra banda, segons publica Catalunyapress

... les retallades han provocat que un conjunt d’edificis prefabricats d’un cridaner negre s’hagin instal•lat a l’hospital Josep Trueta de Girona.

A causa de l’ajornament, com a mínim fins al 2013, del nou hospital per a Girona, totes les consultes externes (CCEE) es traslladen al pàrking situat a prop. Les plantes 0 i 1 de l’hospital, on hi havia fins ara les CCEE (mèdiques, quirúrgiques, oncologia...), seran ocupades pel personal administratiu i de Direcció, que estan a un edifici annex.
Aquest edifici s’ha de clausurar, ja que no reuneix les condicions de seguretat necessàries. Precisament, el mal estat del mateix era un dels motius pels quals els treballadors reivindicaven la nova infraestructura...