divendres, 23 de setembre del 2011

VALL D'HEBRON 'TANCARÀ' LA SETMANA DE LA CONSTITUCIÓ PER ESTALVIAR


Segons publica El Periódico

El centre funcionarà entre el 5 i l'11 de desembre com si tot fossin festius
Els metges faran tres dies de vaga a l'octubre contra la retallada del sou

La inapel·lable decisió de la Conselleria de Salut de retallar aquest any 93 milions d'euros més del ja reduït pressupost dels vuit hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) ha portat la direcció de la Vall d'Hebron, el seu centre més emblemàtic fins ara, a recórrer a una mesura tan lesiva de l'assistència com és el tancament durant una setmana de tots els serveis que no formin part de la urgència i els malalts ingressats. La setmana del pont de la Constitució, del 5 a l'11 de desembre, serà amb tota probabilitat el període en què s'aplicarà la iniciativa, ja aprovada per la gerència de la Vall d'Hebron. Es tracta d'una mesura sense precedents en la sanitat pública espanyola.

La difusió de la mesura ha deixat estupefacte el personal que, a més a més, ha estat informat d'una nova retallada salarial que s'aplicarà a metges i infermeres a partir de l'1 d'octubre. Per aquest motiu tenen previst fer una vaga de tres dies aquell mateix mes. La supressió del plus per objectius complerts, la fi del pagament de les hores extraordinàries de la tarda i l'eliminació del suplement per fer jornada partida es traduirà en una reducció global de fins al 30% del sou, va assegurar ahir un cirurgià de la Vall d'Hebron amb 20 anys d'antiguitat. «Ens han rebaixat una mitjana de 1.200 euros mensuals -va indicar-.
Som els únics metges d'Espanya a qui es retalla el sou».
RECEPTORS DELS CAP / La situació és igualment crítica a la resta d'hospitals de l'ICS. Als de Bellvitge i Germans Trias i Pujol (Can Ruti), els metges van acordar ahir no fer cas de la indicació de Salut de delimitar al màxim els dies d'hospitalització dels malalts, ni del suggeriment de reduir les peticions de proves diagnòstiques per la imatge -escàners, ressonàncies magnètiques o ociografies, entre més-. «Aplicarem els criteris mèdics de sempre en el tracte amb els malalts», va afirmar Rosa Boyé, radiòloga de la Vall d'Hebron. Aquests hospitals han multiplicat la xifra de pacients atesos -molts amb mals de baixa entitat sanitària- a conseqüència del tancament de les urgències nocturnes en 46 centres d'assistència primària (CAP).
La degradació assistencial a causa de l'obsessiva retallada econòmica que experimenten aquests hospitals comença a ser palpable, va afegir Boyé. «Els centres de l'ICS sempre han sigut brillants malgrat tenir menys pressupost que la mitjana d'hospitals d'Espanya i Europa -va assegurar-. El que passa ara és lamentable: ens estan desmantellant». «Només operem les urgències i els càncers; des de l'abril no es col·loca cap pròtesi de genoll o maluc i, tot i que no en donen xifres, és evident que hi ha centenars de malalts que se sumen a les llistes d'espera», va descriure l'especialista. Les demores impliquen més consum de fàrmacs si la lesió que s'ha d'operar causa dolor.
El desànim i la crispació causats per aquest cúmul de pèrdues pot conduir a respostes de protesta igualment inusuals. Una d'aquestes podria ser l'incompliment d'alguns serveis mínims en les jornades en què la Vall d'Hebron realitzi les vagues anunciades, va apuntar un veterà metge del centre. «Hi ha molta preocupació. No ens havíem imaginat mai que arribaríem a aquests extrems», va assegurar.