dissabte, 22 d’octubre del 2011

Cada hospital de l'ICS serà una empresa pública

Publica La Vanguardia

Salut pretén trossejar la macroempresa per territoris

La transformació de l'Institut Català de la Salut en una suma d'empreses públiques amb més capacitat de maniobra  és una aspiració des de fa anys a la que ara CiU vol fer realitat. "Si s'aprovés la part que ens toca de la llei òmnibus (la de simplificació administrativa), que de moment és una hipòtesi, es podrien crear entitats filials de l'ICS amb el seu propi NIF, amb la seva pròpia perspectiva de centre de treball i amb autonomia de gestió ", explica el gerent de l'ICS, Joaquim Casanovas.


¿Privatització? "És una empresa pública per llei des de 2007 i el que es pretén és que tingui eines pròpies d’una empresa pública". Per exemple, cada hospital seria contractat pel Servei Català de la Salut per atendre una determinada població i amb determinats serveis, com ara es fa amb el Clínic, el Parc Taulí o Sant Pau. "L'objectiu és aprofundir en el nostre model sanitari, el model català definit a la llei", indica Casanovas. Cada hospital, una empresa, cada vint (més o menys) centres d'atenció primària, una empresa territorial. "Cent per cent ICS, totalment públiques. Els models d'atenció primària atesa per agrupacions de metges (EBA) ja existeixen i no són ICS. Nosaltres haurem de trobar una fórmula intermèdia entre el CAP i les EBA en la qual professionals de l'ICS organitzin empresarialment l'atenció primària ", assenyala el gerent de l'ICS. En aquest model intermedi es donaria entrada a altres entitats i es reservaria una part a l'ICS.
Als hospitals, aquesta transformació en empresa significaria que un servei d'oftalmologia o de radiologia podria organitzar-se de forma diferent a la d'un servei intern d'un hospital, amb els seus propis horaris i els seus complements salarials relacionats els objectius que decideixin tenir. "Però tot el personal seria igualment ICS", insisteix Casanovas. "Es tracta d'aconseguir una adaptació a les necessitats de cada zona perquè l'ICS tal com està ara, com un sol bloc de milers de treballadors, s'adapta malament. És una cosa que arrosseguem des de fa vint anys i és hora de revisar".El pla està traçat i la prova pilot es vol fer l'any que ve en dues zones per determinar. "Cal meditar-ho molt i poder rectificar".Amb aquesta idea per davant, l'ICS s'enfronta a un present ple de malestar i gestos. La gerència central ha demanat als seus milers de treballadors que es retallin els seus ingressos aquest trimestre per estalviar 45 milions sota l'amenaça d’acomiadar 1.500 interins, entre els quals hi hauria 420 metges.De moment no hi ha cap acord: "No hi ha garanties que aquests llocs de treball no s’acabin perdent ", "no ens pregunten ni ens escolten". Amb aquestes i altres reflexions, els sindicats protestaran aquesta tarda davant la seu de Salut. El Consell General de Col · legis de Metges, per la seva banda, ha demanat a tots els partits polítics un pacte sanitari que eviti les retallades