dilluns, 3 d’octubre del 2011

DESPLAÇAMENTS DE 10 KM DE MITJANA PELS CAP TANCATS DE NIT


Segons publica El Punt

En alguns municipis, com és el cas de Breda, els usuaris han de fer recorreguts de fins a 36 quilòmetres per trobar un centre alternatiu

Salut assegura que en els llocs més aïllats hi ha metges de guàrdia localitzables

El tancament nocturn de 47 dels 185 centres d'atenció primària (CAP) que oferien atenció continuada les 24 hores està afectant de manera desigual el conjunt del territori. Mentre que en algunes poblacions els usuaris s'han de desplaçar fins a 36 quilòmetres si volen ser visitats en un centre alternatiu –és el cas de Breda, al Gironès–, en altres, el trajecte per arribar al nou CAP de referència s'escurça fins als 300 metres, com passa a Martorell. Entre aquests dos exemples extrems, hi ha tot un ventall de possibilitats que permet concloure que la retallada de les urgències nocturnes està obligant els usuaris a fer desplaçaments de deu quilòmetres de mitjana.

El Departament de Salut, que continua parlant de reordenament i defensa l'eficàcia de la mesura al·legant que la majoria dels centres tancats atenien entre zero i quatre persones cada nit, insisteix que no s'està obligant ningú a desplaçar-se. “La gent ha de trucar al 012 o a Sanitat Respon (902 111 444) i els oferiran l'opció més eficaç”, precisen fonts del departament, que subratllen que en els llocs més aïllats, com passa a la comarca de la Selva i en algunes poblacions de Lleida (Bellpuig, Almacelles i Agramunt) i Tarragona (Vila-rodona), hi ha equips mèdics localitzables per cobrir les urgències.
En el cas de Lleida i Tarragona, els metges obren el CAP a la nit en cas de necessitat, i en el cas de la Selva, s'ha instal·lat un mòdul prefabricat a l'espai natural de les Guilleries on hi ha un metge i una infermera de guàrdia tota la nit per atendre les urgències domiciliàries de Sant Hilari, Arbúcies, Breda i Hostalric. Salut assegura que aquest servei mèdic ha atès mitja dotzena de domicilis des que van tancar les urgències nocturnes el 12 de setembre passat. Aquesta dada mostra, des del punt de vista del departament, que el servei és suficient per cobrir la demanda. ... Salut no només descarta donar marxa enrere a alguns dels CAP ja tancats, sinó que ja ha confirmat que a partir del 17 d'octubre hi haurà una desena de nous tancaments, entre els quals, Lloret i Tossa de Mar, Canet, Blanes, Tordera, Malgrat i Llavaneres.