dissabte, 22 d’octubre del 2011

El copagament sanitari castigaria els pobres i els malalts crònics


Segons publica El Periódico

Professors del IESE proposen eximir de taxes mèdiques la població vulnerable
Una hipotètica aplicació a Catalunya, i a la resta d'Espanya, d'una taxa que obligués a pagar de manera indiscriminada 10 o 15 euros per anar al servei d'urgències d'un hospital, al metge de família del CAP o al canviar una recepta de fàrmacs aconseguiria reduir l'ús dels serveis sanitaris i, de manera general, no alteraria la salut de la població, excepte per als sectors més empobrits de la societat i els malalts crònics que necessiten actualitzar la seva medicació constant. Aquesta és una de les conclusions a què arriba l'estudi desenvolupat per tres professors de l'escola de negocis IESE, de Barcelona, que proposen estructurar, si arriba el cas, taxes que s'adaptin al nivell de renda i situació personal dels usuaris.

Els sectors vulnerables de la societat haurien de quedar exempts del copagament, o abonar taxes inferiors a les de la resta de ciutadans, conclou la investigació dels professors Núria Mas, Laia Cirera i Guillem Viñolas. L'estudi confirma que el copagament no té sentit si el seu objectiu és finançar el sistema sanitari -«per a això, s'han d'apujar els impostos», afirma Mas- però pot resultar eficaç, diu, si busca dissuadir aquells ciutadans que, «al ser tot sempre gratuït», utilitzen els serveis de manera clarament abusiva.
LA MAJORIA / El treball analitza els copagaments sanitaris que s'apliquen a Europa (en tenen tots els països excepte Grècia, la Gran Bretanya i Espanya) i adverteix del risc que al dissuadir de la visita mèdica, els ciutadans prescindeixin en primer lloc dels controls preventius del càncer
-les mamografies-, les revisions dels nens, la hipertensió o el colesterol, programes que miren d'evitar malalties greus que no estan causant dolor quan s'apliquen. En conseqüència, suggereixen no incloure en un eventual copagament els programes de prevenció.
«El copagament només es pot aplicar en les situacions en què el ciutadà pren la decisió d'anar al metge: als centres d'assistència primària, als serveis d'urgència i en el consum de fàrmacs -explica Mas-. Però l'usuari no és un expert en salut i si té problemes econòmics pot prendre decisions errònies i perjudicials». Consideren inapropiat fixar taxes sobre el menjar dels hospitalitzats.
En cas de decidir un copagament, proposen optar en primer lloc per aplicar-lo a les urgències dels hospitals, uns serveis que són objecte de freqüent mal ús. Desaconsellen aplicar taxes només a la visita als CAP, ja que fent-ho augmentaria la demanda als hospitals. Aquestes mesures, alerten els investigadors, haurien d'anar acompanyades d'un profund canvi en l'organització del sistema sanitari. Els estats amb tradició en el cobrament de copagaments sanitaris, van explicar, disposen de sistemes de salut eficaços. A Suècia es paga entre 15 i 25 euros per visitar el metge de família. França aplica una taxa variable.