dilluns, 17 d’octubre del 2011

El tancament de l'atenció nocturna en set ambulatoris aquest dilluns eleva la xifra final a 58

Publica Europa Press
El tancament de l'atenció nocturna en set ambulatoris a partir d'aquest dilluns de l'Alt Maresme i La Selva, a més de Platja d'Aro (Girona), eleva la xifra final de dispositius que deixaran de fer atenció 24 hores a 58, segons ha explicat a Europa Press el director de Planificació del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Argimon. 
   Els nous tancaments corresponen als serveis que es presten a Lloret de Mar, Tossa de Mar, Blanes, Malgrat de Mar, Tordera i Canet de Mar --que concentraran les urgències a l'Hospital Comarcal de Blanes, l'Hospital Sant Jaume de Calella i el CAP de Pineda de Mar--, a més del consultori de Castell i Platja d'Aro, els pacients dels quals es redirigiran al CAP de Sant Feliu de Guíxols.
   D'aquesta manera, el pla de la Conselleria de Salut de la Generalitat per reorganitzar l'atenció nocturna a Catalunya preveu finalment la clausura del servei 24 hores en 58 ambulatoris i el manteniment d'aquest horari en 86 més.
   Els 58 ambulatoris que tancaran a la nit es divideixen entre els 25 que van posar en pràctica aquesta mesura al juliol, els 21 que ho van fer al setembre, els tres que ho han fet fa poc --Cadaqués (Girona), Sant Jaume d'Enveja i L'Espluga de Francolí (Tarragona)--, els set que ho faran a partir d'aquest dilluns i els dos que ho faran "pròximament" --Olesa de Montserrat i Esparreguera (Barcelona)--.
   Amb els nou tancaments que falten per completar, Argimon ha explicat que "gairebé" estarà finalitzada la reorganització que va començar el 2008, una mesura amb la qual Salut confia a estalviar fins a 35 milions d'euros, si bé l'esperit de la mesura és el de millora de la qualitat del servei, ha assenyalat.
   "És un aspecte de qualitat, no econòmic", ha insistit, ja que el tancament nocturn s'ha produït en centres amb escassa activitat i sempre que existeix la possibilitat de redirigir els pacients a altres dispositius, com al seu parer demostra que no s'hagin produït incidències destacables en aquests mesos.
   Argimon ha assenyalat que, des del mes de gener, a l'horari habitual han baixat un 8% les visites a centres d'atenció primària (CAP) i un 4,5% les visites a domicilis, mentre que paral·lelament han augmentat un 13% les visites als dispositius d'atenció continuada que atenen en horari no laboral i un 17% les visites a domicili a la mateixa franja.
   "Quan reordenem no estem tancant (centres), no estem deixant sense servei un municipi" perquè s'ofereix un altre tipus d'atenció, ha assenyalat el responsable de Salut, tot i les desenes de protestes que ha generat aquesta mesura en diversos municipis.
   Dels 185 centres que disposen d'atenció continuada a Catalunya i que, per tant, presten serveis fora de l'horari habitual d'obertura, 96 han modificat l'horari --més de la meitat per tancar a la nit--, mentre que quatre han tancat definitivament: el consultori Riera Miró a Reus (Tarragona), el dispensari d'urgències del carrer València de Barcelona i dos més a Gavà Mar i Garraf (Barcelona).
   Al marge dels tancaments nocturns, Argimon ha recordat que continuen oberts 86 dispositius, així com els hospitals, i que els ciutadans sempre poden utilitzar el telèfon de Sanitat Respon o el 112 i el 061 en cas que es produeixi una emergència.