dimecres, 19 d’octubre del 2011

La Generalitat es planteja "trossejar" l'ICS i que el gestioni capital privat

Vol crear 20 societats que gestionarien 8 hospitals i 12 grups de centres d'atenció primària
Publicat El Pais

...Amb la premissa que el model actual s'ha quedat obsolet, el Govern català estudia trossejar tota l'estructura sanitària que gestiona-vuit grans hospitals, 286 centres de salut i un centenar d'altres equipaments-en una vintena d'empreses públiques que s'han de sotmetre a les regles del mercat. L'objectiu és flexibilitzar la gestió, aconseguir que les noves empreses tinguin beneficis, donar entrada al capital privat i incentivar que els treballadors es converteixin ells mateixos en empresaris del sector.

El full de ruta que marca el document suposa dur a terme aquest procés en un període d'entre tres i cinc anys, encara que es començaria per una prova pilot en què es vol implicar "professionals, equips de direcció i grups d'interès". El document fins i tot recorda que haurà de realitzar un pla de comunicació per "controlar el missatge", trobar "els millors portaveus" i "reclutar líders d'opinió".



Els plans de l'ICS impliquen també modificar el marc legal i econòmic. La reestructuració suposaria suprimir tres apartats i una disposició de la llei de 2007 i la introducció d'una esmena que permeti crear filials del grup d'empreses. L'informe també proposa modificar el model de recursos humans, per "adaptar la flexibilitat de contractació als moments actuals".
Tot i que la fi del desmembrament és la "governança" de l'ICS, en 22 pàgines l'informe només dedica cinc paràgrafs a aquesta qüestió. Ara, l'ICS té un Consell d'Administració i diversos gerents territorials. L'informe proposa que la matriu de l'institut tingui un consell d'administració que alhora nom als 20 de les seves filials.

Si es portés a terme, el pla no tindria un impacte directe sobre el ciutadà, que seguiria sent atès amb la seva targeta sanitària com fins ara. Però, de portes endins, aquest pla suposa la fi de l'Institut Català de la Salut (ICS), tal com ha existit en les últimes dècades, i planteja anar més enllà del que han anat comunitats com Madrid o la valenciana. Aquestes van cedir a la gestió privada nous hospitals, però van mantenir els que al seu dia van rebre de l'antic Insalud, però el que Catalunya planeja és desvincular-se de la gestió de qualsevol nivell de la seva sanitat pública.

L'ICS, que ara compta amb un pressupost anual de 2.892 milions d'euros i una plantilla de 41.673 treballadors, passaria a encapçalar el grup d'empreses que controlaria totes aquestes societats. Vuit d'elles correspondrien als vuit hospitals públics i una dotzena a agrupacions d'entre 15 i 25 ambulatoris.
Les 20 noves empreses estaran obertes a la "participació dels professionals" del sector sanitari.

Segons el document intern "La governança de l'ICS", les 20 noves empreses estaran obertes a la "participació dels professionals" del sector sanitari. Aquesta relació s'articularia a través de la creació de societats mixtes, participades per l'ICS i professionals i inspirades en l'actual model d'autogestió, conegut com EBA, que funciona en alguns centres de salut. Als hospitals, aquestes podrien fer-se càrrec de serveis o unitats assistencials i serien retribuïdes mitjançant un contracte programa.
Totes les filials, a més, s'obriran al capital privat per una altra via. El document proposa ampliar el "ventall de possibilitats i aliances" creant "consorcis amb altres entitats públiques i privades" i empreses mixtes amb "altres proveïdors sanitaris" per guanyar eficiència i optimitzar i centralitzar recursos.
Una portaveu de l'ICS es va limitar a assenyalar ahir que l'informe és "un document intern de treball" de l'organisme dependent del Departament de Salut, dirigit per Boi Ruiz. No obstant això, el document es va elaborar el passat mes de maig i ja ha començat a donar-se a conèixer als gerents territorials de l'ICS. L'informe justifica la necessitat de "reformular" l'ICS, en considerar "ingovernable" per les seves dimensions.