dijous, 13 d’octubre del 2011

L'ICS divideix la negociació amb els metges per evitar la vaga per les retallades


Segons publica La Vanguardia

Negociacions fins a altes hores de la matinada intenten un acord immediat


L'ICS necessita rebaixar 77.000.000 seva despesa i d'ells, 45 milions de salaris

Les negociacions amb els sindicats i en especial amb els metges a l'Institut Català de la Salut s'han accelerat aquesta setmana. Pels despatxos dels hospitals i del Govern es dóna per fet que ara és possible un acord que posi en pausa-ja que ningú s'atreveix a pensar en el final-el malestar entre professionals i usuaris de la sanitat pública.

L'amenaça de vaga dels metges dels vuit hospitals de l'ICS, després d'una compareixença pública de representants sindicals i de les seves juntes facultatives en la qual van demanar un gest a Artur Mas i van exposar que les retallades estaven ja comprometent l'assistència i la seva ètica professional, va obligar l'Institut Català de la Salut a canviar la línia de negociació. Calia plantejar les retallades que els proposaven al seu personal en altres termes. Els metges, els aparentment més afectats per les propostes de la direcció de l'ICS, han començat a negociar en una taula a part de la resta de treballadors. I els punts de vista es van acostant en llargues sessions aquests últims dies.
L'Institut Català de la Salut necessita reduir la seva factura en 77 milions més d'aquí a desembre. D'aquests, al voltant de 45 milions haurien de córrer a càrrec dels salaris. Per això al llarg del mes de setembre es van succeir comunicacions als seus empleats sobre retallades diverses. L'última versió que va encendre els ànims incloïa una retallada en un concepte salarial que tenen tots els estaments en diferents quantitats i que suposaria una paga extra de Nadal reduïda: perdrien entre els 1248 euros per als caps de servei i els 423 euros dels zeladors.
També se’ls va anunciar que les guàrdies mèdiques, ja reduïdes en hores i per tant en preu, es pagarien al gener i el mateix passaria amb els dies festius, la qual cosa afectava també les infermeres.
I als metges els van establir torns per atendre els seus serveis tot el dia, part del qual quedava en l'aire en reduir les hores de guàrdia. Aquest filigranes laborals que pretenia la gerència de l'Institut Català de la Salut per treure el màxim partit al seu personal trencava equips i maneres de treballar que els metges consideraven  pèrdues greus per a l'assistència clínica.
Les mesures de retallada començaven a transcendir la rebaixa salarial, que en alguns casos estava convertint en gairebé mileuristes a metges amb desenes d'anys de formació i exercici. Ara ja estaven tocant a pacients als quals no sabien quan podrien operar.



I aquí es van plantar. En la compareixença pública feta al Col.legi de Metges de Barcelona, ​​en què els metges van demanar un gest a Mas i aquest va respondre suprimint la paga de Nadal del Govern, els facultatius van revelar les seves pròpies llistes d'espera. La crítica a la situació assistencial es va tornar així molt més crua i de poc servien les puntualitzacions del Departament de Salut o l'ICS sobre el bon volum d'activitat assistencial que havien registrat aquest any tan difícil.




Si no s'arribava a un acord que tornés certa seguretat als metges que, si feien aquesta mena de préstec a Salut per superar el forat econòmic, l'any que ve la situació seria una mica més normal, la vaga quedava assegurada. Tot i que la majoria de facultatius recelava d'una protesta de la qual gairebé mai han tret l'aigua clara.
Era una qüestió de gestos. De deixar clara la línia vermella que no estaven disposats a traspassar.
La negociació a part amb els metges és ara l'esperança d'un pacte que torni la pau als hospitals.
La setmana que ve es prepara una nova mobilització de tots els empleats sanitaris de l'ICS davant el Departament de Salut. Però demà i divendres seran dies d'intenses reunions internes i també compartides de les diferents forces sindicals.
Ambulatoris i hospitals de l'ICS (40.000 empleats) i l'hospital de Sant Pau són la principal tasca pendent per quadrar l'any del 10% menys. La resta de centres sanitaris i empreses del sector de la xarxa pública (la XHUP) ha arribat a acords més o menys durs amb els de reduir els seus pressupostos alnivel que els va exigir el Govern.



La necessitat de retallada s'estenia fa un parell de dies a la medicació per fertilitzacions in vitro privades, i a diferents fòrums es discuteix si excloure la podologia o l'avortament. Ara els toca també als estrangers atesos, als quals se'ls enviarà la factura. La mesura, que segons l'agència Reuters és una recomanació general a tot Espanya, va arribar als metges de la Vall d'Hebron el 7 d'octubre en forma de comunicat de la direcció i especialment dedicat a ciutadans extracomunitaris de pas per Catalunya. Segons va informar  El Periódico, els metges s'hauran de posar en contacte amb els serveis d'atenció al ciutadà i amb el de facturació abans de confirmar l'assistència, per esbrinar si hi ha algú a qui passar la factura d'aquesta persona sense targeta sanitària.Un nou motiu de conflicte, perquè encara que als professionals els pugui semblar correcte, consideren que el seu treball és atendre i guarir-los, no vigilar si tenen targeta en regla.