dilluns, 28 de novembre del 2011

Els CAP assumiran consultes d'especialistes en salut mental, dermatologia i oftalmologia

Segons Agències
És una de les mesures incloses en el nou Pla de Salut que ha presentat el conseller Boi Ruiz
El nou Pla de Salut 2011-2015 de Catalunya preveu que els metges d'atenció primària assumeixin algunes de les consultes dels especialistes en salut mental, dermatologia i oftalmologia. Ho faran mitjançant guies clíniques pactades i consultades amb els facultatius especialitzats, segons que ha explicat el conseller de Salut, Boi Ruiz. Aquesta mesura, que serà flexible en funció del territori, hauria de permetre de reduir un 15% la despesa d'especialistes a nivell hospitalari i retallar les llistes d'espera dels especialistes.
El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha donat per tancada l'etapa de retallades i ha presentat una estratègia de reforma del sistema sanitari fins al 2015 per millorar l'atenció als malalts crònics i introduir millores organitzatives per optimitzar els recursos actuals.
Sobre les consultes especialitzades, Ruiz ha descartat que hi hagi més d'aquests professionals en l'atenció primària-els que ja existeixen no es tocaran-, sinó que els especialistes d'hospital hauran de dedicar unes hores del seu temps a resoldre dubtes dels metges de primària, a través del correu electrònic, càmera web o telèfon.Els facultatius de capçalera comptaran en la seva tasca amb guies clíniques compartides, podran demanar proves diagnòstiques com ressonàncies magnètiques i, en cas de dubte sobre la derivació del pacient, requeriran la presència física de l'especialista a primària parar determinar l'actuació més adequada.Segons el conseller, el 50% de l'atenció especialitzada als hospitals és ambulatòria i es pot resoldre en una primera visita, de manera que el nou sistema "millorarà l'accessibilitat i evitarà un pelegrinatge del pacient" a l'hospital.
Raons del Pla de Salut"Un cop estabilitzat la despesa sanitària i finalitzades les actuacions purament de contenció pressupostària per evitar que el sistema entrés en fallida, hem d'introduir la segona etapa per a la reforma del sistema sanitari i guany de qualitat", ha defensat el conseller.
Grans reptes en l'esperança de vidaFins 2020, un dels grans reptes de la Conselleria passa per augmentar en un 5% l'esperança de vida amb bona salut, tenint en compte que el 82% dels homes i el 72% de les dones tenen una bona salut durant els seus anys de vida.Altres dels grans objectius és reduir la mortalitat per càncer en un 10% fins al 2020, tenint en compte que un de cada tres catalans patirà un càncer; reduir un 15% els reingressos per diabetis fins a 2015, i reduir per sota del 28% la prevalença del tabaquisme fins a 2015.
A més, s'establiran vuit processos clínics integrats, incorporant criteris clínics per la insuficiència cardíaca, la Mpoc, la diabetis mellitus, trastorns mentals severs, depressió, demències, càncer i osteoporosi.