dimecres, 9 de novembre del 2011

GOVERN I USUARIS POSEN EL CRIT AL CEL PELS EFECTES DE LA VAGA DE METGES


Segons publica l’ARA

Els usuaris no volen que els metges facin vaga per l'impacte que pot tenir l'aturada. Les patronals i el Govern també rebutgen la mesura de força. Alhora, l'ICS busca un acord a corre-cuita amb els sindicats.

La vaga convocada per Metges de Catalunya els dies 15 i 16 de novembre ha generat un degoteig de desaprovacions. Alguns sindicats de la sanitat van lamentar dilluns que l'aturada del personal mèdic provoqués una esquerda en la unitat d'acció visualitzada en les últimes setmanes, una crítica a la conveniència de la convocatòria a la qual s'han afegit els usuaris, les patronals i el Govern. Fins i tot el Col·legi de Metges manté l'"esperança" que els professionals arribin a un acord amb el departament de Salut per evitar que l'activitat assistencial en 65 hospitals i 427 centres d'atenció primària (CAP) en resulti afectada.

Els pacients són els primers que han posat el crit al cel. "No podem estar d'acord amb una vaga tenint en compte la situació de precarietat en què ens trobem i els perjudicis que provocarà als ciutadans", explicava ahir Carme Sabater, directora de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. Els usuaris pateixen per la incidència que tindrà l'aturada en l'increment de les llistes d'espera. "Volem fer una crida a la reflexió: ens preguntem si això ens portarà a algun lloc", es preguntava Sabater. El Fòrum Català de Pacients verbalitza la mateixa preocupació. "Demanem que no se superi la línia vermella de la desatenció als malalts greus, però confiem en la professió per autoregular-se", puntualitzava Albert Jovell, president de l'entitat. El Col·legi de Metges s'ofereix de mediador per assolir una entesa. "Una vaga seria una mala notícia, per als pacients i per l'afectació en les llistes d'espera, però si es proposa és perquè s'ha arribat a una situació límit", comentava Fernando Vizcarro, president del Consell dels Col·legis de Metges de Catalunya.
Contundència del Govern
Els metges demanen, per arribar a un acord i desconvocar la vaga, que hi hagi garanties que el departament de Salut recuperarà el pressupost del 2010 i que els facultatius tornaran a les condicions laborals prèvies a la tisorada. El Govern ho veu inviable. El seu portaveu, Francesc Homs, va admetre ahir que és "impossible" situar-se a la retribució salarial de l'1 de gener del 2010 i va recordar al sindicat que l'aturada "tindrà conseqüències socials per als usuaris". Unes hores més tard, Metges de Catalunya va acusar-lo de "cinisme". Francesc Sancho, secretari d'Estratègia i Coordinació de Salut, va ampliar a l'ARA les reflexions del Govern: "No podem tornar al pressupost de l'any passat, perquè va generar gairebé 1.000 milions de dèficit. És un impossible indesitjat". Sancho es va mostrar perplex per la decisió de Metges de Catalunya, tenint en compte l'"intercanvi de propostes" de les últimes setmanes per arribar a un acord laboral a l'Institut Català de la Salut (ICS) i els pactes que el sindicat ha signat als hospitals concertats, on ara s'anima els professionals a fer vaga. Les patronals del sector sanitari també van exposar aquesta contradicció. La Unió Catalana d'Hospitals i el Consorci de Salut i Social de Catalunya van emetre un comunicat en el qual afirmaven que els motius que promouen l'aturada "estan lluny de cercar i preservar els interessos generals".
Amb l'amenaça de vaga a l'horitzó, ahir l'ICS va convocar per divendres la quarta reunió de la taula sectorial, en què la gerència de l'empresa i tots els sindicats -inclòs Metges de Catalunya- negocien com s'aplicarà l'estalvi de 77 milions que s'ha d'executar aquest any. Abans, però, els sindicats tornaran a protestar: ho faran avui davant del Parlament per rebutjar les retallades a la sanitat pública. Aquest dimecres al matí també es farà l'acte de conciliació de la convocatòria de vaga.