dimarts, 22 de novembre del 2011

La Generalitat retallarà els sous dels empleats públics l'any 2012

Publica ARA

El president anuncia una bateria de mesures que permetrà l'estalvi de 1.000 milions d'euros. S'aplicarà l'impost de patrimoni si el govern espanyol el manté, i s'apujarà el preu de la gasolina, l'aigua, el transport públic i les matrícules universitàries.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat una rebaixa de sous dels empleats públics “en el seu conjunt” durant el 2012 per evitar que les retallades toquin les “línies roges” del manteniment de l'estat del benestar. Dos dies després que CiU hagi guanyat per primera vegada unes eleccions espanyoles, Mas ha subratllat que els ajustaments que s'han fet en alguns àmbits ja “han tocat fons” i que, per tant, s'han de buscar altres vies per complir amb l'objectiu de dèficit de l'1,3% que exigeix Europa per al 2012. Ha anunciat una bateria de mesures que, en el seu conjunt, suposarà per a la Generalitat un estalvi de 1.000 milions d'euros. 

“Per fer la mateixa feina cobraran menys, però caldrà dur-ho a terme perquè els ciutadans no ho notin als serveis públics”, ha alertat Mas, que ha fet una crida a fer “esforços en l'àmbit fiscal i salarial dels empleats públics”. El president, que ha comparegut just després de la reunió del consell executiu, ha destacat que els primers a fer el sacrifici seran els alts càrrecs, que mantindran la reducció de sou i la supressió d'una paga durant l'any que ve.

El president ha anunciat una bateria de mesures per evitar anar més enllà en les retallades en Sanitat, Educació i Serveis Socials. Una de les mesures és l'aplicació de l'impost de patrimoni si el nou govern espanyol decideix mantenir-lo, un tribut en el qual Mas ha insistit que no “hi creu”, però que aplicarà per necessitat econòmica.

La venda de patrimoni públic, en concret, edificis i empreses que gestionen infraestructures, serà un altra via per reduir la despesa. Mas també ha explicat que s'aplicarà un increment del preu de la gasolina, el transport públic, les matrícules universitàries i l'aigua. No s'incrementarà, però, l'IRPF.