dijous, 24 de novembre del 2011

TROSSEJAR l’ICS


El projecte per desmantellar l'actual organigrama de la salut pública catalana avança a tota vela. L'Institut Català de la Salut (ICS), principal proveïdor del sistema sanitari públic del qual depenen 8  hospitals de referència, 285 ambulatoris i que dóna feina a 41.000 professionals, ha demanat a la consultora PricewaterhouseCoopers (PwC) que l'assessori jurídicament en relació a «la creació d'una nova estructura organitzativa».

Així ho exposa en un document, en què els serveis legals de l'esmentada consultora remeten també a la Generalitat els honoraris per l'informe, un total de 15.000 euros. En el document «Proposta de serveis professionals. Assessorament a l'Institut Català de la Salut», amb data del 29 de setembre, l'esmentada consultora recorda, citant textualment la proposta que els ha remès l'ICS, que el projecte de reestructuració de la sanitat pública pretén «reforçar l'autonomia i responsabilitat dels centres sanitaris i de les àrees bàsiques territorials de l'ICS mitjançant la creació d'una entitat amb personalitat jurídica pròpia i diferenciada per a cadascuna d'elles».
No obstant això, l'ICS insisteix que l'objectiu de la seva proposta no és privatitzar la sanitat pública sinó fer-la més «eficient». El director gerent de l'Institut Català de la Salut, Joaquim Casanovas, va matisar que el pla de modernització de l'ICS, que s’haurà d'aprovar per via parlamentària, «es basa en descentralitzar la gestió per fer més operatiu el sistema». Això passa, segons ha dit, per dividir l'ICS en entitats filials, amb caràcter jurídic propi, que «tindrien el seu NIF i gestionarien de manera autònoma grans hospitals sota el paraigua de l'ICS». Va reconèixer, però, que una altra fórmula que s'estudia és crear entitats associatives. El gabinet Tota & Nel·lo, en un altre informe, apunta quins articles de la llei de l'ICS han de canviar el redactat per ajustar-se a la reformulació prevista.