divendres, 2 de desembre del 2011

LA GENERALITAT PREVEU ESTALVIAR 860 MILIONS AMB ELS AJUSTAMENTS AL SECTOR PÚBLIC


Segons ACN

La partida més gran seria la reducció de les pagues de Nadal i estiu per al 2012, que reduiria la despesa en 306 milions d'euros


Els sindicats reclamen que es concreti la reducció de personal interí

La Generalitat preveu estalviar prop de 860 milions d'euros amb divuit de les dinou mesures temporals i estructurals presentades en el nou pla d'ajust del sector públic català, segons han explicat els sindicats en acabar la reunió d'aquest dijous. La partida més elevada d'estalvi provindria de la reducció de les pagues de Nadal i estiu per al 2012, una mesura temporal que segons els càlculs de l'executiu, reduirien la despesa en 306 milions d'euros.
Amb les mesures temporals, els vuit primers punts del pla, s'estalviarien 389,5 milions d'euros, segons les primeres xifres que l'administració ha facilitat als sindicats.

En paral·lel, les onze mesures estructurals plantejades suposarien una reducció de despesa de 469,3 milions d'euros. Entre aquestes, la que suposaria un major estalvi econòmic provindria del punt numero 15, el referent a la modificació dels complements per estadis, nivells de carrera o trams docents que afecten bàsicament al personal docent. Només en aquest capítol, la Generalitat calcula estalviar 297 milions d'euros.
La proposta d'eliminació dels tiquets restaurants i les mesures de flexibilitat de l'horari sobre el conjunt dels treballadors de la funció pública, el punt 9, suposaria un estalvi de 17,5 milions d'euros.
La supressió del complement de productivitat, el punt 4, permetria recuperar 20 milions més. En la mateixa línia, el punt 17, que contempla la supressió dels complements de presència efectiva i normalització d'honoraris del personal funcionari de presons, representaria un estalvi d'11,2 milions d'euros. Així mateix, la reducció dels complements per objectius del personal de l'ICS, el punt número 5, suposaria 40 milions d'euros addicionals.
L'únic punt sobre el qual el govern no ha aportat cap quantificació econòmica és el primer, el referent a la revisió de les plantilles de personal interí en els serveis no finalistes ni essencials. En aquest sentit, els sindicats continuen posant sobre la taula que no estan disposats a acceptar cap retallada de plantilla.
Primera mobilització a la vista
On sí que han coincidit els sindicats és en la convocatòria de la primera gran mobilització unitària del sector públic per al proper 14 de desembre. Una mobilització que no consideren que suposi cap pressió.
Sindicats i representants del Governació han acordat reprendre la mesa de negociació aquest divendres a partir de les deu del matí, a la seu del departament a la via Laietana de Barcelona.
Més mesures
La resta de mesures conjunturals d'estalvi que la Generalitat ha presentat en la reunió són: suspendre el Fons d'Acció Social (punt 3), 12,5 milions d'euros d'estalvi, i l'abonament del complement de productivitat (4), 20 milions més. Amb la no convocatòria de més oposicions (punt 7) es redueix la despesa pública en 2 milions, i per modificar les excedències (8) 9 milions més.
Pel que fa les mesures estructurals: suprimir les millores per Incapacitat Temporal (10), suposen 23,9 milions d'estalvi, i modificar la retribució per a la cura de fill (11), 47,1 milions.
Amb la deducció proporcional de les absències injustificades (12) es vol estalviar 25 milions més; si es modifiquen els dies per assumptes personals (13), es gastaran 22,3 milions menys; treure els dies addicionals de vacances (14), 5,8 milions; eliminar els fons de tecnificació (16), 3,5 milions d'euros; regular el complement per nombre d'assegurats del personal de l'ICS (18), 5 milions d'euros, i finalment, les subvencions sindicals (19), suposarien una reducció d'11 milions de la despesa de la funció pública.

Aquestes són les mesures que proposa el Govern i l'estalvi que calcula:
8 mesures temporals
  1. Revisió de les plantilles del personal interí en els serveis no finalistes ni essencials, amb la intenció de mantenir el màxim de llocs de treball possible. És una de les mesures més polèmiques i l'única on encara no hi ha cap concreció.
  2. Reducció del compliment específic o equivalent preferentment a les dues pagues extres de l'any vinent (306 milions)
  3. Suspensió del Fons d'Acció Social (12,5 milions)
  4. Suspensió del complement de productivitat (20 milions)
  5. Reducció a la meitat dels imports màxims a percebre el 2012 en concepte de direcció per objectius del personal estatutari de l'Institut Català de la Salut (40 milions)
  6. Suspensió de l'aportació al pla de pensions (l'estalvi quantificat és zero perquè aquesta mesura ja s'aplica aquest any)
  7. No-aprovació de nova oferta d'ocupació pública per al 2012, a més de la suspensió de l'execució de les ofertes públiques aprovades i no convocades (2 milions)
  8. Establiment d'una excedència voluntària amb reserva de lloc de treball en un termini mínim d'un any i màxim de tres (9 milions)
11 mesures estructurals
  1. Revisió dels ajuts per al menjar (17,5 milions)
  2. Supressió de les millores per incapacitat temporal (23,9 milions)
  3. Modificació de la retribució durant el primer any de reducció de jornada per tenir cura dels fills (47,1 milions)
  4. Deducció proporcional de retribucions per absències que no estiguin justificades (25 milions)
  5. Modificació dels dies d'assumptes personals (22,3 milions)
  6. Supressió dels dies addicionals de vacances (premis atorgats per antiguitat) (5,8 milions)
  7. Modificació dels complements per estadis, nivells de carrera o trams docents (297 milions)
  8. Supressió dels fons de tecnificació (3,5 milions)
  9. Supressió dels complements de presència efectiva i de normalització horària (11,2 milions)
  10. Regulació del complement per nombre d'assegurats del personal de contingent i zona de l'Institut Català de la Salut (5 milions)
  11. Supressió de les subvencions a sindicats i suspensió de pactes en referits a l'increment del nombre d'hores de crèdit horari sindical per sobre del previst a la normativa, i en allò referent als alliberaments institucionals (5 i 7 milions, respectivament).