divendres, 13 de gener del 2012

El 5,45% dels empleats de la Generalitat es jubilaran en 5 anys

Segons publica El Periódico


Prop de 9.000 treballadors deixaran la funció pública per raó d'edat, gairebé la meitat a sanitat
La prohibició d'allargar l'ocupació fins als 70 anys als funcionaris ja afecta 673 persones

Font: Generalitat de Catalunya

La reducció de plantilla de l'Administració catalana s'accelerarà per motius biològics, i sense necessitat d'aplicar acomiadaments, donada l'actual estructura d'edat del personal de la funció pública. En els pròxims cinc anys es produirà un increment molt fort de les jubilacions que afectarà el5,45% de la plantilla actual del personal de la Generalitat, uns 9.000 empleats sobre un total de 165.104 el desembre passat. Amb les actuals taxes de reposició previstes en el projecte de pressupostos i la llei d'acompanyament del 2012, actualment en fase de tramitació al Parlament, la pèrdua neta d'ocupació pública podria arribar fins a 7.000 empleats de l'Administració.

Si en els últims anys la xifra mitjana de personal que deixava el lloc en el sector públic per haver arribat a l'edat de jubilació rondava el mig miler (només a la Generalitat, sense comptar les empreses i organismes públics), la piràmide d'edat apunta a un ritme de més de 1.000 persones al llarg dels dos anys vinents, que s'incrementarà encara més a partir del 2014.
METGES I MESTRES// Des d'ara fins al 2016, gairebé 9.000 treballadors deixaran la Generalitat per motius d'edat. El gruix d'aquest col·lectiu treballa en sanitat (4.472). Els segueixen els docents (1.633). La resta està repartida entre administració puta i dura i serveis diversos.
La concentració en aquests dos col·lectius es deu al fet que la universalització de la sanitat i l'obertura de noves escoles iniciada amb la recuperació de la Generalitat ronda les tres dècades. Llavors es van produir en molt poc anys entrades massives de personal que ara està molta prop de la jubilació. És una situació que contrasta, per exemple, amb la plantilla dels cossos de seguretat, integrada per més de 17.000 persones i de les quals tan sols 13 superaran els 65 anys durant el pròxim quinquenni.
El projecte de llei de pressupostos de la Generalitat del2012, juntament amb les mesures de la llei d'acompanyament, preveuen deixar a zero la taxa de reposició en la majoria de serveis, excepte en sanitat i ensenyament, serveis socials i seguretat, que serà del 25%.
També inclouen una norma que deixa sense efecte durant tres anys els permisos per prolongar en el servei actiu fins als 70 anys els funcionaris que ho sol·licitin. En aquesta situació hi havia 673 persones el desembre del 2011. La majoria es veuran forçades a jubilar-se durant les pròximes setmanes, quan entrin en vigor els pressupostos. Les excepcions previstes són els casos de funcionaris que necessitin estar més temps actius per completar el període mínim de servei per causar dret a la pensió de jubilació, i el personal que el Govern consideri que s'ha de mantenir al seu lloc, amb una autorització expressa, per causes derivades de la planificació i racionalització de recursos humans.
EXCEDÈNCIES AMB GARANTIA// Una altra mesura que pot contribuir a reduir temporalment la nòmina de la Generalitat sense acomiadaments, segons la previsió del Govern, és la nova possibilitat que es dóna a tot el personal de la funció pública d'acollir-se a <> d'una durada mínima d'un any i un màxim de tres. El novembre del 2011, només entre el personal de l'Administració de la Generalitat hi havia 1.938 excedències voluntàries, en aquest cas sense la garantia de recuperar el mateix lloc de treball quan venci el permís, com passarà a partir d'aquest any. Les peticions d'excedències al llarg d'aquests últims anys s'han reduït de manera notable, segons expliquen fonts de Governació. A més a més s'ha registrat un fort increment de retorns de personal que disfrutava d'aquesta possibilitat i que no han volgut ampliar-la, que les mateixes fonts atribueixen als efectes de la crisi en el mercat de treball. 
...