dimecres, 4 de gener del 2012

Les Illes Balears i Galícia cobren 10 euros per renovar la targeta sanitària


Segons publica El País

Les Conselleries  ho consideren una quota, i no un copagament
A Balears se suposa que s’ha de pagar per a unes quantes millores que no existeixen encara
El govern de Balears (PP) va començar el 2 de gener a cobrar 10 euros a cada usuari de salut pública per renovar la seva targeta sanitària. És una mesura amb una intenció recaptatòria, per compensar les carències pressupostàries. La seva implementació s'ha descrit com un avançament de serveis digitals per al ciutadà perquè la targeta incorporarà un xip, una banda magnètica i una fotografia del titular que facilitarà l'accés a l'historial. També ha començat a fer-ho el Govern de gallec (PP), encara que en aquest cas la renovació de la targeta no serà obligatòria, sinó que només s’haurà de pagar si es deteriora o s’extravia.

Però encara que el cobrament ja s'aplica, els ciutadans balears, de moment, pagaran per una targeta provisional, idèntica a la ja existent, perquè fins al mes de maig no estaran disponibles les noves amb les característiques anunciades com a justificació a la seva implantació. L'esquerra a l'oposició, PSOE i PSM, van atacar la innovació i el cobrament del suport en el debat pressupostari en entendre que era un pas cap a un futur copagament sanitari, extrem que nega el Govern del PP.
El Servei de Salut de les Illes Balears, Ibsalut, indica que el nou sistema implantat "permetrà lluitar contra el frau" en facilitar la identificació del pacient amb l'ús d'una targeta personal i intransferible. Des de la Conselleria de Salut i el grup parlamentari del PP s'ha insistit en les últimes setmanes en els episodis d'ús fraudulent dels documents sanitaris, citant el cas d'una mateixa targeta que va ser usada en un mateix any en cinc parts.
La presidenta de l'Associació El Defensor del Pacient, Carmen Flores, ...
A Galícia només estan afectats els que s'extraviïn o deteriorin el document
Flores va afirmar que la mesura de cobrar 10 euros suposa implantar el copagament a la comunitat i, a més, ha criticat que s'hagi de dur a terme "amb la patètica excusa de controlar el frau". Flores equipara l'acció a l'anunciada a Catalunya per la Generalitat de cobrar un euro per recepta.
En la campanya de promoció del Govern de les Balears- i com a prova que l'objectiu últim és recaptar diners ja per les comunitats- es ressalta que les persones que tinguin una targeta amb una vigència posterior al 31 de desembre de 2012 i que la renovin durant aquest any es beneficiaran d'una reducció del 50% de la quota i hauran de pagar cinc euros. En la mateixa acció IbSalut ha remarcat que consignar dades falses a la targeta sanitària o el seu ús indegut o fraudulent n’implicarà la seva anul·lació.
La ministra Ana Pastor va criticar en el seu moment la proposta
Un portaveu del Ibsalut ha recalcat aquest matí que el cobrament correspon a una taxa per l'expedició del document, i que, com a tal, estava inclòs en els pressupostos de la comunitat. Lògicament, qui hagi de renovar ara la targeta no haurà de pagar de nou quan, a partir de maig, estigui en vigor la nova.
Per la seva banda, una portaveu del Ministeri de Sanitat es va limitar a indicar que es tracta d'un cas que entra dins de les competències de les comunitats. Es dóna el cas, a més, que la nova directora general de Sanitat, Pilar Farjas, era la consellera de Galícia quan aquesta comunitat va aprovar una mesura similar tot i que figures destacades del PP, com l'actual ministra de Foment i exministra de Sanitat , Ana Pastor, la critiquessin.
L'exsecretari general de Sanitat en els Governs de José Luis Rodríguez Zapatero, José Martínez Olmos, que és diputat per Granada, té diverses crítiques de fer a la mesura. La primera "el seu cost, que pot deixar a persones fora del sistema". "La quantitat s'ha fixat d'una manera arbitrària", afirma. A més, "és discriminatori", ja que, de moment almenys, és l'única comunitat que aplica aquesta taxa. Finalment, Martínez Olmos creu que "s'està utilitzant la sanitat per recaptar, quan després no és segur que aquests diners vagi a revertir en l'atenció sanitària".