dimecres, 8 de febrer del 2012

La Sindicatura de Comptes observa sobrepreus del 20% en la construcció d'hospitals

La Sindicatura de Comptes ha tramès al Parlament un informe de fiscalització de les obres de construcció dels hospitals d’Igualada, de Mollet i del complex sanitari de les Cotxeres de Borbó, i dels treballs de reforma i ampliació dels hospitals de Figueres i de Berga, inversions incloses en el Pla 2004-2012 del Departament de Salut de la Generalitat.
 La Sindicatura de Comptes de Catalunya ha emès un informe (L’informe 30/2011)  en el qual destaca que un mínim de tres dels cinc projectes de construcció o ampliació d'hospitals, fiscalitzats en el marc del pla d'inversions en equipaments de salut entre el 2004 i el 2012, van presentar encariments pròxims al 20% en acabar les obres.
L'informe identifica que en el cas de l'Hospital de Mollet el sobrepreu va ser del 27,8%, en el cas de l'Hospital d'Igualada (Barcelona) va ser del 22,5% i en el de l'Hospital de Figueres (Girona) del 17,4%. L'increment significatiu en el pressupost es va produir per "successives modificacions en els projectes", del qual només una part es pot explicar per l'increment de la superfície prevista. De fet, la Sindicatura precisa que alguns casos es van observar que l'encariment també va estar motivat per l'increment dels honoraris per a la redacció o direcció dels projectes, pel que recomana que en un futur s'estableixin procediments de planificació més precisos que produeixin canvis "mínims". Alhora, l'ens fiscalitzador ha detectat que en els casos de Figueres, Mollet i Cotxeres de Borbó (Barcelona) va faltar la publicació dels anuncis de les adjudicacions en els diaris oficials i, a més, en els dos últims casos, l'adjudicació de la direcció facultativa de l'obra es va fer mitjançant un procediment negociat sense publicitat. Per aquesta raó, i prenent com a referència que les entitats responsables de la direcció i administració dels hospitals tenen sovint orígens, formes jurídiques i composicions molt diverses, la Sindicatura recomana que el Servei Català de la Salut (CatSalut) contribueixi a la millora de la gestió i a la correcció progressiva dels problemes observats.