divendres, 10 de febrer del 2012

L'Hospital de la Seu opera abans als pacients de pagament que als públics


Segons publica El País

El retard en les llistes d'espera de la sanitat pública causat per les retallades de la Generalitat obre la porta a que els hospitals públics concertats -aquells que no depenen de l'Institut Català de la salut (ICS)- ofereixin una operació més ràpida a canvi de pagar, ja sigui directament a l'hospital per llogar un quiròfan o recorrent a una assegurança de salut privada. El de la Seu d'Urgell ofereix aquesta possibilitat, que permet als malalts amb recursos evitar els mesos d'espera en la sanitat pública, especialment després que el Departament de Salut suspengués el decret que fixava un temps màxim garantit de sis mesos per a les 16 patologies més comuns.

El centre de la Seu, ​​integrat des de fa 25 anys a la xarxa de pública d'hospitals, ha començat aquest dilluns a llogar les sales quirúrgiques i de consultes a la sanitat privada amb l'argument de pal·liar les retallades pressupostàries i el dèficit de més d'un milió d'euros que arrossega.
Aquest hospital dóna cobertura a uns 22.000 habitants de la comarca de l'Alt Urgell i està gestionat per un patronat en el qual participen el bisbat i l'Ajuntament. La direcció del centre ha decidit augmentar els seus ingressos arrendant seus espais quan no estan en ús, principalment a la tarda.
Aquest dilluns es van realitzar les primeres intervencions: Teresa Tosas, de 66 anys, amb una lesió de genoll, va ser la primera que va utilitzar un quiròfan llogat l'hospital per saltar-se una llista d'espera d'almenys set mesos. A l'operar a través d'una mútua, només ha hagut d'esperar un.
Tosas va ser operadada de menisc a través de la Mútua Comarcal en un quiròfan llogat de l'Hospital de la Seu per un traumatòleg que treballa per a la sanitat pública a través d'aquest hospital i que a més té consulta privada.
"El metge em va dir que per operar-me m'hauria d'esperar set mesos o més, però que existia la possibilitat d'un acord amb l'hospital per utilitzar els seus quiròfans, en aquest cas em podria operar abans d'un mes", relata la dona. Després del pagament, la engruixada espera de la sanitat pública es va transformar en una via ràpida cap a la intervenció quirúrgica. "Em van fer els papers després de les festes nadalenques i finalment em van operar el dilluns. Tot ha anat molt bé. Vaig entrar al quiròfan a les quatre de la tarda i a les set ja era a casa ", va assenyalar la pacient.
Es tracta d'un camí propiciat pels ajustos realitzats pel conseller de Salut, Boi Ruiz, en la gestió de les llistes d'espera de la sanitat pública. Aquests es basen, en síntesi, en prioritzar les intervencions més greus o urgents i retardar les que ho són menys, a més a més de suprimir el temps màxim d'espera que garantia Salut per a la sanitat pública catalana. Només els pacients de cataractes i pròtesi de genoll i maluc que compleixin certs requisits han de ser operats abans de sis mesos, segons estableix un decret del Ministeri de Sanitat d'obligat compliment per a la Generalitat. I tot i així, els afectats per aquestes patologies han de complir condicions més estrictes perquè el metge pugui incloure'ls en la llista d'espera, com que la malaltia es trobi en estat avançat.
Marina Geli, consellera de Salut amb el tripartit, ja va advertir que "aquests canvis amaguen una eina per manipular al seu gust les llistes d'espera". Aquesta espera també permet ara que els centres concertats lloguin els seus serveis a pacients de pagament. De moment, els tres quiròfans de l'hospital només podran llogar-se per les tardes, que és quan no hi ha programades operacions de la sanitat pública. Hi ha una tarifa orientativa que oscil·la entre 300 i 400 euros per hora, que abona la mútua del pacient o el professional que l'atén de forma privada. En el preu va inclòs el quiròfan i el material.
L'hospital urgellenc preveu realitzar una dotzena de lloguers al mes i, de moment, les especialitats amb més demanda són traumatologia i cirurgia general. A més dels quiròfans, l'hospital també ha començat a llogar algunes consultes els caps de setmana.
L'Hospital de la Seu defensa aquesta mesura com a útil per millorar els serveis al temps que manté una sanitat pública de qualitat. "Nosaltres garantim que qualsevol pacient de la comarca tindrà la cirurgia segons el model de llista d'espera de Salut" va justificar Joan Altimiras, gerent de l'hospital. "Però si prefereix escurçar els terminis, pot recórrer a la medicina privada. En cap cas aquesta activitat anirà en detriment de la qualitat de la sanitat pública ", ha assenyalat. Els ingressos extres que s'obtinguin per aquesta via "es destinaran a millorar les nostres instal·lacions, de manera que es beneficiaran tothom ', ha defensat el gerent.
La iniciativa del centre està dirigida a professionals de la medicina que volen exercir privadament la seva especialitat. En qualsevol cas, puntualitza Altimiras, l'activitat, la responsabilitat i la relació amb els pacients correspon als professionals que lloguen la instal·lació i no al mateix hospital.