dimarts, 21 de febrer del 2012

L'ICS inicia el procés que donarà autonomia als seus vuit hospitals

Publica El Periódico
L'àrea independitzada aquest any, amb 221 milions d'euros de pressupost, podrà incentivar el personal
Un centre i 25 CAP constituiran una filial de l'institut i actuaran com els equipaments concertats
L'Institut Català de la Salut (ICS) preveu concedir el mes que ve un ampli grau d'autonomia a un dels seus vuit hospitals, que, juntament amb 25 centres d'assistència primària (CAP), es constituirà en una empresa filial del grup sanitari de la Generalitat, que compta amb 41.000 professionals sanitaris. La nova entitat gestionarà de forma autònoma el 8% dels 2.770 milions d'euros que constitueixen el pressupost de l'ICS per al 2012 -221 milions-. Tindrà personalitat jurídica pròpia, podrà sol·licitar crèdits si en necessita per finançar-se i, com fan els 56 hospitals públics concertats de Catalunya, establirà un contracte amb el Servei Català de la Salut pel qual se li finançaran els actes mèdics que es comprometi a assumir.
En canvi, a diferència de la resta dels centres concertats, no podrà disposar d'una línia privada d'assistència, com sí que existeix a l'Hospital Clínic de Barcelona i al de Sant Joan de Déu, entre altres.
L'anunciat desmembrament de l'ICS s'aturarà aquí aquest any. La resta dels centres que integren l'institut, set hospitals més i 260 CAP, seguiran funcionant com un organisme de la Generalitat amb finances i canvis funcionals que han de ser aprovats al Parlament. L'objectiu d'aquesta pretesa partició és concedir agilitat de gestió a aquesta enorme empresa pública, la més gran de Catalunya, i facilitar que els seus centres sanitaris guanyin competitivitat en el sector sanitari, explica la direcció de l'ICS.
GRÀCIES A LA 'LLEI ÒMNIBUS' / Aquesta primera disgregació -que possiblement protagonitzarà l'Hospital Joan XXIII de Tarragona o un altre centre d' envergadura similar-és vista per la Conselleria de Salut com una experiència pilot i els resultats s'analitzaran l'any que ve abans d'autoritzar noves independències. L'objectiu de l'ICS és completar la seva descentralització en els pròxims cinc anys. Aquest pas és possible gràcies a l'aprovació, el desembre passat, de la llei òmnibus, que amplia les competències d'autonomia previstes en la llei de l'ICS, del 2007. Una vegada es produeixi la disgregació, l'hospital independitzat i els 25 CAP funcionaran com ho fan la resta dels centres sanitaris concertats: disposarà de tresoreria pròpia i establirà contractes amb els seus proveïdors. El personal que incorpori a la seva plantilla a partir de llavors no estarà subjecte a l'estatut de la funció pública -no seran funcionaris- i els seus salaris seran decidits de forma autònoma per la direcció de l'hospital. Això no alterarà els drets dels treballadors que sí que són funcionaris, la majoria dels professionals sanitaris de l'ICS.
La nova empresa filial dependrà d'un consell gestor d'àmbit superior, que seguirà presidit per l'ICS, i mantindrà alguns serveis comuns amb la resta del grup, els que resulti més beneficiós contractar a gran escala: logística i manteniment, material quirúrgic i sanitari, medicaments, neteja i nombrosos serveis auxiliars d'ús quotidià se seguiran gestionant de manera conjunta per tots els centres de l'ICS. «Volem tenir els avantatges d'un gran grup i eliminar els desavantatges de ser un organisme de l'Administració sense cap autonomia», va indicar Joaquim Casanovas, director de l'ICS. «L'ICS no es trossejarà, no tindrà àrees de serveis de pagament, ni podrà incorporar capital privat», va afegir.
PREOCUPACIÓ / La nova fórmula, que és vista amb preocupació pel personal de l'ICS, afavorirà que els gestors estableixin incentius salarials per als sanitaris que compleixin els objectius d'activitat i qualitat que marqui la direcció. La idea, afegeixen, és evitar que es perdi «iniciativa i lideratge». La possibilitat de disgregar aquest institut va quedar plasmada en una llei, aprovada el juliol del 2007 pel Govern tripartit, que, segons argumenta el seu articulat, ha de «desenvolupar una gestió pública moderna, autònoma, amb participació dels professionals, descentralitzant tant com sigui possible la presa de decisions assistencials».
Encara que la llei es va aprovar fa cinc anys, no s'havien posat mai les bases per a la seva aplicació. La possibilitat de tenir més autonomia i capacitat de competir forma part de les aspiracions d'un sector del personal mèdic de l'ICS, que amb freqüència ha criticat l'excessiva burocratització dels seus centres sanitaris. També coexisteixen els que temen que en l'interès dels nous gestors predomini l'objectiu d'ajustar els pressupostos, un aspecte no sempre assumible en serveis públics sanitaris subjectes a imprevistos. Els sindicats han assegurat en els últims mesos que la Generalitat pretén introduir capital privat a l'ICS.