dimarts, 14 de febrer del 2012

L'ICS prescindeix aquest any de 550 MIR i jubilarà a 1.300 metges fins a 2015

Xavier Saballs indica que el futur dels metges residents no és competència de l'Institut Català de la Salut, sinó del sistema sanitari estatal

(EUROPA PRESS). - L'Institut Català de la Salut (ICS), l'empresa pública que gestiona 8 grans hospitals i 450 ambulatoris de Catalunya, prescindirà entre 2011 i 2012 de 500 metges interns residents (MIR) als quals ha format però no podrà emprar i, addicionalment, jubilarà a 1.309 metges fins a 2015. Així es desprèn del Pla d'ordenació de recursos humans 2012-2015 de l'ICS que constata que el nombre de llicenciats sanitaris que es jubilaran entre 2011 i 2012 és de 428, enfront dels 1.004 MIR que finalitzaran el seu període de formació.

El director de recursos humans de l'ICS, Xavier Saballs, ha indicat que el futur dels metges residents no és competència de l'institut català, sinó del sistema sanitari estatal en conjunt, si bé ha ressenyat que aquests poden emprar més enllà dels centres en els que s'han format. "El problema seria que no hagués metges de recanvi" per als que es jubilen, ha resumit Saballs, que ha constatat que quadrar les xifres és impossible i, per tant, és lògic que l'oferta i la demanda no s'ajustin.

Des de l'arribada al Govern de CiU, com a conseqüència de les retallades pressupostàries, l'ICS no ha convocat noves oposicions per cobrir places vacants, de manera que, addicionalment, els MIR que sí que s'han pogut incorporar ho han fet com a substituts o interins, i per tant sense plaça fixa. De fet, en el pla de recursos humans l'ICS assumeix que la convocatòria de places per contractar facultatius especialistes i titulats superiors sanitaris és la que té major prioritat, tot i que Saballs ha reconegut que és impossible saber quan es produirà aquesta convocatòria.

L'institut tenia en plantilla a 38.900 professionals al tancament de 2010, tot i que altres 2.800 van treballar en els seus centres com a substituts i addicionalment realitzar el seu període de residència altres 2.200 MIR, i l'evolució des de 2006 mostra una tendència a reduir el nombre de personal fix - suposa el 61,4% del total-i augmentar el personal interí -26,6% - i l'eventual -12% -. En els propers anys està previst que es jubilin 1.309 metges, el que suposa el 13,19% d'aquest col · lectiu, una proporció important si es té en compte que en el cas dels diplomats sanitaris està previst que es jubilin 1.142 professionals, el 9 , 09%, encara que les dades reflecteixen una tendència a l'alça des dels 140 diplomats que es van jubilar el 2011 fins els 330 que es preveu que ho facin el 2015.

Pla del Govern

La Conselleria de Salut de la Generalitat ha reconegut 'de facto' que en l'actual conjuntura econòmica, i malgrat que en els darrers anys s'ha incorporat al sistema un nombre elevat de metges procedents d'altres països, és impossible garantir que els MIR poden seguir empleats un cop finalitzada la seva residència. En la presentació dels pressupostos per al 2012 al Parlament, el conseller Boi Ruiz va explicar que el seu departament treballa en un pla per possibilitar que els MIR que finalitzen la seva formació puguin seguir en els hospitals catalans fent un doctorat. El pla, que podria suposar una partida de 1,5 milions d'euros, serviria per pagar la inscripció al doctorat dels MIR, que podrien seguir vinculats d'aquesta manera al món sanitari.