dijous, 5 d’abril del 2012

El Consell de Garanties Estatutàries declara que la reforma laboral vulnera la Constitució

Agències
El Consell de Garanties Estatutàries aprecia preceptes inconstitucionals en dos articles
L'òrgan consultiu assenyala també que el decret llei envaeix competències de la Generalitat
El Consell de Garanties Estatutàries considera inconstitucionals almenys dos articles del decret llei de la reforma laboral impulsada pel govern espanyol, segons el dictamen que van sol·licitar quatre grups parlamentaris, que ha estat registrat aquest dijous al Parlament. L'òrgan consultiu ha estimat, per unanimitat, que almenys els articles 12 i 14 contenen preceptes inconstitucionals perquè van en contra de “drets reconeguts” dels treballadors.
En concret, indica que el primer, l'article 12, modifica l'article 41 de l'Estatut dels Treballadors i estableix les condicions amb què es poden modificar les condicions de treball. Segons la nova llei, la direcció d'una empresa podrà acordar modificacions substancials de les condicions de treball (com la jornada, l'horari o la distribució del temps de treball, els torns, el sistema de remuneració i la quantia salarial o les funcions) per raons tècniques, econòmiques organitzatives o de producció.
El segon article constitucionalment qüestionat és el 14, que fa referència a la negociació col·lectiva i estableix que els convenis col·lectius es podran reformar per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció. Aquest article també altera la redacció actual de l'Estatut dels Treballadors.
En la mateixa línia, assenyala que alguns aspectes de la reforma envaeixen competències de la Generalitat. Així, en els apartats 2 i 4 de les disposicions transitòries setena i vuitena, referent a l'atribució al Servei Públic d'Ocupació Estatal de les funcions executives de validació dels continguts de formació i d'autorització de centres de formació, en matèria de treball i relacions laborals de l'article 170; així com l'apartat 1 de la disposició final vuitena. Totes les conclusions han estat aprovades per unanimitat.
CiU -que es va abstenir en la convalidació del decret al Congrés -, per un costat, i els partits d'esquerres, per l'altre, van portar la reforma al Consell de Garanties Estatutàries, encara que la federació preguntava només pels aspectes en què es poguessin envair competències.