dissabte, 21 d’abril del 2012

El copagament d’en Rajoy es carrega el caràcter redistributiu de la sanitat pública


La Intersindical-CSC denuncia les mesures de retallades dels nostres drets a les prestacions sanitàries imposades en el Consell Interterritorial de Salut. Amb aquestes mesures regressives, que afecten sobre tot a la població amb menys recursos, es posen en joc l’accés universal a la sanitat pública i el seu caràcter redistributiu.
Aquestes retallades no són en absolut progressives, ja que incideixen sobre les persones amb menys recursos, no es pot parlar de progressivitat quan qui tingui uns ingressos de 600 euros haurà de pagar 8 euros, mentre que tingui uns ingressos de més de 100.000 euros n’haurà de pagar 18.
És una falsedat parlar de dèficit de la sanitat pública, quan s’hauria de parlar d’un dèficit en els pressupostos que s’hi destinen. Mentre que a l’Estat espanyol, amb les dades de 2008, es destinen 1.492 euros per càpita, en països com Alemanya supera àmpliament els 2.000 euros o els 3.000 en el cas danès.
De la mateixa manera, en termes de PIB, el pes de la sanitat pública, en l’Estat espanyol és d’un 6’5%, quan a França és del 8’4%, si s’incrementessin aquests dos punts en el PIB, no parlaríem de dèficit, sinó de superàvit.

Aquestes mesures estan esquerdant el caràcter redistributiu d’un sistema sanitari que hauria de garantir l’equitat, mitjançant  un finançament a través d’un IRPF just, incrementant els impostos a les grans fortunes o perseguint el frau fiscal, entre d’altres mesures. Per a la Intersindical-CSC el que cal és articular mesures de gestió eficients, que millorin el sistema i permetin la reducció de despesa.
Les retallades que es pretenen introduir, i que sembla que s’aniran aplicant al llarg d’aquest any, en la despesa sanitario-farmaceútica; mitjançant l’actualització del nomenclàtor, que suposaria retirar de les guies de prestació farmacèutica certs medicaments que seguirien en el mercat, però pels quals s’hauria de pagar un preu més elevat; amb la retirada del transport sanitari no urgent amb la introducció del copagament en les ortopròtesis.  Aquesta darrera mesura que incidirà novament sobre els sectors socials més desafavorits, normalment persones d’avançada edat.
De fons, entenem que ens trobem davant d’un canvi de model sanitari, introduint, per la via de les retallades del finançament, principis de mercat per a promoure assegurances privades complementaries per a cobrir aquests serveis que es pretenen declarar com a bàsics.