dimecres, 18 d’abril del 2012

El jubilats hauran de pagar el 10% dels medicaments


Segons publica l'Ara
La resta de la població passarà a assumir del 40% actual fins al 60%, en funció de la renda. Pagaran més els que més cobren. Els medicaments de menys de 3 euros podrien quedar fora del sistema públic. El Ministeri de Salut es reuneix aquest matí amb les autonomies

El jubilats, que ara mateix no paguen res pels medicaments, hauran de pagar a partir d'ara un 10% dels fàrmacs. Això sí, si gasten més de 10 euros al mes durant tres mesos consecutius, se'ls tornaran els diners que han pagat per damunt dels 30 euros. Amb això es pretén no penalitzar els malalts crònics, que necessiten medicaments constantment. Pagaran els jubilats, i la resta de la població activa, que ja paga el 10% del valor de les receptes, passarà a aportar ara el 50% del preu del medicament. Els que més cobren pagaran un 20% més, fins al 60% del cost total. El llindar podrien ser els 100.000 euros l'any. Només es tindrà en compte la renda, no el patrimoni.

Així ho plantejarà aquest matí el Ministeri de Salut a les comunitats autònomes en la reunió del consell interterritorial de Salut, segons han informat fonts del PP des de Mèxic, on el president espanyol, Mariano Rajoy, és de viatge oficial. La mesura ja es podria aprovar aquest divendres en el consell de ministres i suposaria uns 3.500 d'estalvi al sistema.
S'implantarà, per tant, el "copagament" dels medicaments en funció de la renda. O sigui, que pagaran més a la farmàcia els qui més diners tenen. La mesura, però, requerirà un cert temps abans d'aplicar-la, perquè s'ha de connectar les targetes sanitàries al ministeri d'Hisenda. Connectar informàticament les 17 comunitats autònomes ha costat 10 anys.
En general, el govern espanyol pretén estalviar 7.000 milions d'euros més. Tampoc es descarta que s'estengui a tot l'Estat el copagament d'un euro per recepta implantat a Catalunya. Treure del finançament públic alguns tractaments i revisar la cartera de serveis de la sanitat pública són altres mesures que es podrien acordar en aquesta reunió.
Alguns mitjans avancen que els fàrmacs més barats podrien quedar fora del finançament. Això inclou, segons 'La Vanguardia', els de menys de 3 euros: mucolítics, ansiolítics, omeprazoles per a l'acidesa d'estómac, paracetamols o antigripals. 'El País' diu que afectaria els de menys de 2 euros. La mesura permetria un estalvi d'entre 500 i 1.000 milions d'euros i també ajudaria a descongestionar l'atenció primària perquè el nombre de pacients que van a buscar la recepta corresponent disminu
Una altra de les mesures més destacades en què treballen les autoritats és la de controlar el denominat "turisme sanitari", tant dels europeus que resideixen a Espanya com d'aquells que utilitzen aquest servei durant les vacances.
El consell interterritorial començarà a les 11,30 hores al Ministeri de Sanitat.