dijous, 19 d’abril del 2012

Finlàndia llança 'la seva' reforma laboral: més protecció als treballadors


Segons Vozpopuli
Hèlsinki ha pres mesures per protegir més els treballadors i els aturats. Contínua amb el famós "model escandinau" mentre el sud d'Europa liberalitza el seu mercat laboral.
A Finlàndia, l'Estat del benestar segueix sent una realitat concreta, i fins i tot més que abans. Quan Espanya anuncia l'abaratiment de l'acomiadament, Finlàndia pren mesures per protegir millor els seus treballadors. Amb un creixement del 2,9% i l'atur al 7,6% el 2011, però sobretot, un ràting 'AAA' de part de totes les agències de qualificació, Finlàndia té tota l'amplitud per protegir la seva població activa de la millor manera, i existir a Europa com un model econòmic alternatiu.

Malgrat les seves bones dades macroeconòmiques, les perspectives a Finlàndia seguien negatives el 2011 pel context general de la Unió europea i la forta inflació. El Govern conservador, presidit per Jyrki Katainen, va decidir apostar pel seu mercat interior sense la menor intenció de millorar la competitivitat.
Protegir els treballadors i els aturats
La primera legislació que ha posat en marxa s'aplica als treballadors temporals, que podran beneficiar de condicions mínimes i termes de protecció en qualsevol treball, si no són iguals a les dels empleats de l'empresa a la qual han estat incorporats. La Llei de contractes d'ocupació, modificada de comú acord pels sindicats, els empresaris i l'administració, inclou mesures de major protecció sanitària i de seguretat, amb l'objectiu d'ajudar als empleats quedar-se el temps més llarg possible com a població activa.
No només Finlàndia protegeix als seus treballadors, sinó també als seus aturats. La pèrdua mitjana de poder adquisitiu ha estat del 0,6% el 2011, de manera que les prestacions bàsiques per desocupació passaran de 25,74 euros a 31,36 euros al dia, el que representa un augment de gairebé 120 euros al mes. L'ajuda a la renda i el subsidi d'habitatge també augmentaran, una persona soltera rebrà 461,05 euros al mes com ajuda bàsica a la renda.
El secret: l'acord
L'octubre de 2011, els interlocutors socials també van crear un nou acord tripartit, en el qual el Govern va servir com a conseller. En fi d'acceptar l'augment de les cotitzacions per a pensions, els sindicats van obtenir la reducció de l'impost sobre la renda del 0,2%.
Totes les parts es van posar d'acord per elevar els salaris en una mitjana del 0,6% el 2012, lluitar contra la inflació i reduir les taxes professionals per augmentar el poder adquisitiu dels finlandesos.
Aquest mateix poder adquisitiu que preocupar els mitjans i la població l'any passat, que van sofrir una inflació mitjana del 3,42% el 2011. Millorar les condicions de vida dels aturats, els ingressos dels treballadors i els ajuts per a l'habitatge són les tres principals solucions que permetran ajudar a tots, fins als més vulnerables.