dijous, 19 d’abril del 2012

L'Estat basa l'estalvi en un mapa sanitari homogeni


Segons publica El Punt/Avui

El ministeri aprofita la dificultat del moment per agafar les regnes i dictar les línies mestres de la política sanitària

Imposa la targeta sanitària comuna, cartera única de serveis i compra centralitzada

Més enllà de la reforma del sistema de copagament farmacèutic, l'estalvi previst pel govern espanyol de 7.000 milions d'euros en sanitat haurà de sortir d'un conjunt de mesures més ampli a través de les quals el Ministeri de Sanitat mira de recuperar protagonisme i de construir un concepte de sistema sanitari d'abast estatal on “tots els espanyols tindran els mateixos drets i rebran la mateixa assistència”.

Molts punts de la intervenció que ahir va fer Ana Mato tenien regust de “cafè per a tothom”. Començant per la reordenació de la cartera bàsica de serveis, ja que, segons la ministra, “no hi pot haver prestacions bàsiques diferents a cada comunitat”. Sobre aquest punt, Mato va avançar que en el termini d'un mes es presentarà la cartera revisada. La ministra no va anunciar la supressió de cap prestació, però sí que va deixar molt clar que no hi haurà diferències entre comunitats, per exemple, en les aportacions que fan els ciutadans a l'hora d'accedir a productes com ara les pròtesis. Segons la ministra, posar ordre a la cartera de serveis pot suposar un estalvi de 500 milions.
Més encara es podrà estalviar al conjunt de l'Estat quan es posi fre a l'anomenat turisme sanitari. Segons Mato, un informe del Tribunal de Comptes xifra en 1.100 milions d'euros el cost de l'atenció a persones estrangeres que s'empadronen a l'Estat amb l'únic objectiu de fer servir el sistema sanitari. Mato va denunciar que hi ha ciutadans europeus que obtenen la targeta sanitària, aconsegueixen després l'europea, se'n tornen al seu país i l'Estat espanyol acaba pagant la seva factura sanitària. Per posar fi a aquest fenomen, l'Estat incorporarà en la legislació vigent un article d'una directiva europea que prohibeix desplaçar-se per rebre atenció sanitària i modificarà la llei d'estrangeria.
Per rebaixar la despesa en farmàcia, el ministeri continuarà “treballant per reduir el preu dels medicaments”, a través de preus de referència i impulsant una central de compres, a través de la qual es preveuen aconseguir millors preus per a totes les comunitats autònomes i un estalvi d'entre 1.000 i 1.500 milions d'euros. De moment, ja s'han fet algunes compres conjuntes, com ara la de la vacuna de la grip.
L'esperit homogeneïtzador del govern espanyol també és present en les mesures “d'eficiència”, que inclouen “una targeta sanitària única per a tot Espanya”. Un cop presentades les mesures, Mato va instar els “eficients” consellers a aplicar-les per aconseguir el màxim estalvi. Mato va reconèixer que algunes comunitats “ja han estalviat molt”.