dimecres, 11 d’abril del 2012

Sense evidències de la superioritat d'un sistema


És (realment) millor la gestió empresarial?
Article de Carmen Fernández publicat a DM
Catalunya és un referent per la convivència dels seus dos models de gestió, l'administratiu de l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'empresarial de centres públics i privats concertats amb el Servei Català de la Salut, però 30 anys després, i malgrat la recollida sistemàtica de dades en dues centrals de resultats (econòmics i de salut), segueixen sense publicar evidències que avalin la superioritat d'un model sobre l'altre. Per què? Possiblement sigui perquè la diferència, més enllà de la fórmula dels Recursos Humans (estatutaris o laborals), no és tanta.
Quin model de gestió ofereix millors resultats econòmics i de salut: l'administratiu, propi de l'Institut Català de la Salut (ICS), o l'empresarial, dels centres concertats públics (consorcis, empreses públiques) i privats (ordres religioses, fundacions)? Després de trenta anys d'experiència a Catalunya, no hi ha evidència publicada que avali la superioritat d'un model sobre l'altre,
més enllà d'una diferència aparentment clau: els recursos humans; a l'ICS, estatutaris, i en els concertats, personal laboral. I no per manca d'informació, perquè la Generalitat disposa d'una Central de Balanços en la qual des d'anys es recullen sistemàticament resultats econòmics de tots els concertats, i des de fa tres, d'una Central de Resultats que rep dades de multiplicitat d'indicadors que tenen en compte tant resultats econòmics com de salut de tot el sistema.
Fonts del Departament de Salut de la Generalitat consultades per aquest diari han informat que casualment ara s'està realitzant un estudi sobre això.
• Després de trenta anys d'experiència a Catalunya, no hi ha evidència publicada que avali la superioritat del model empresarial sobre l'administratiu
Tot i que falta aquest treball, que té la dificultat afegida que els centres i els àmbits territorials en què estan immersos són molt heterogenis, l'actual Govern de CiU dóna per bo que és millor el model de gestió dels concertats i no només vol aprofundir en ell sinó que també ha començat a migrar cap a ell el model de l'ICS. Cal no oblidar que l'actual conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, va ser director general i president de la Unió Catalana d'Hospitals (UCH), que agrupa majoritàriament als centres concertats públics i privats.
Quina evidència hi ha?
Amb quina base es considera millor la gestió empresarial dels concertats? S'està utilitzat molt un estudi de Iasist, Avaluació de l'eficiència i qualitat cientificotècnica dels hospitals a Espanya segons el seu model de gestió (2007), que conclou que no hi ha diferències en matèria de qualitat i de resultats de salut però que els indicadors d'estada mitjana i cirurgia ambulatòria són favorables als concertats, que aquests tenen menys plantilla de no sanitaris (i més metges) i productivitat individual per cap molt més alta.

• Tampoc hi ha estudis que comparin, amb metodologia robusta, l'eficiència i qualitat dels diversos submodels que coexisteixen en el SNS
Això vol dir que els centres amb gestió administrativa són més ineficients? "No, perquè mirant els centres individualment, n'hi ha amb gestió administrativa igual d'eficients que els concertats", ha explicat Mercè Casas, directora de Iasist. Segons diu, els estan demanant molt exemplars de l'estudi de 2007 i per això es plantegen actualitzar-lo, també recolzant-se en les dades del seu programa TOP 20.
Un estudi de la Fundació Avedis Donabedian de 2003, dos més posteriors i un benchmarking anual a la regió sanitària de Barcelona sobre la gestió de la primària a l'ICS, concertats i autogestionats tampoc aporten dades concloents més enllà que els autogestionats semblen satisfer més a professionals i usuaris.
Experts que segueixen en detall les dades de les dues centrals autonòmiques (els noms dels centres estan codificats perquè no se'ls pugui identificar) han coincidit a apuntar que els resultats dels hospitals i centres de primària de l'ICS i els concertats són heterogenis però tots estan força bé en la majoria d'indicadors, excepte 7 o 8 amb "forats grossos" que se sospita que són majoritàriament concertats. Algun d'aquests experts suggereix que més d'analitzar models de gestió el que cal fer és estudiar els resultats per territoris, per procediments i dins dels mateixos centres, perquè és aquí on hi ha els veritables problemes.
I en el SNS ...
En el conjunt del Sistema Nacional de Salut coexisteixen tres models: el de l'antic Insalud (o de l'ICS), el dels concertats (com els catalans) i, finalment, un grapat d'hospitals, concentrats a València i Madrid, de model concessional. "Resulta sorprenent que hi hagi tan pocs estudis (jo només conec un, de fa diversos anys) que comparin, amb metodologia robusta, l'eficiència i qualitat dels diversos submodels, i no tant per proclamar la superioritat d'un sobre un altre, com per explicar les claus de l'èxit dels millors, i extreure lliçons per a la seva difusió. Cal esmentar, però, l'esforç de Ribera Salut per descriure els avantatges i resultats dels seus hospitals ", comenta Raimon Belenes, director d'Innovació de Capio i ex gerent del ICS i ex conseller delegat de l'Hospital del Mar i el Clínic de Barcelona (els dos són concertats).