dijous, 3 de maig del 2012

Mas-Colell proposa el copagament per hospitalització i que les rendes altes abonin el 100% dels medicaments


Segons publica El Periódico
El conseller, que veu "insuficients" les retallades de Rajoy, planteja també l'aplicació de l'eurovinyeta per a vehicles de gran tonatge
El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, considera que els ajustos aprovats pel Govern de Mariano Rajoy per reduir el dèficit públic són insuficients i ha proposat a l'Executiu que implanti un copagament per hospitalització, que suposaria que els pacients hospitalitzats abonaran una tarifa de cinc euros per dia a l'hospital, i que les rendes altes paguin el 100% dels medicaments.
En un article publicat aquest dimarts al País, el conseller considera que els passos fets per Rajoy van en la direcció correcta però apunta que són "excessivament tímids". Ha recordat que Catalunya ja fa dos anys que implanta polítiques d'austeritat i que, des del punt de vista del Govern, les mesures de l'Executiu central queden molt curtes.
"¿Amb quina autoritat moral es pretendrà després exigir a les autonomies?", s'ha preguntat Mas-Colell, que argumenta que el Govern central no pot aspirar a impulsar la reducció del dèficit de les autonomies i, a la vegada, mantenir un marc regulatori que condiciona enormement els seus Pressupostos.
En aquest sentit, el conseller ha sostingut que l'ampliació del copagament sanitari és inevitable, i ha assenyalat que els treballadors amb una renda superior anual a 100.000 euros "podrien" pagar el 100% dels medicaments i no només el 60% com fins ara. Mas-Colell defensa que el copagament és necessari per a la sostenibilitat del sistema, però també ho és que la universalitat quedi garantida: "Qui no pugui pagar, no ha de quedar sense protecció".

Aplicació de l'eurovinyeta

Ha recordat que la Generalitat va demanar que les mesures aprovades pel Govern n'incloguessin altres d'addicionals com una tarifa de 5 euros per dia d'hospitalització, i que a la Generalitat la "va decebre" que no recollissin els seus suggeriments.
El titular d'Economia català també fa referència a altres àmbits i assenyala que veu "incomprensible" que no s'hagi introduït l'eurovinyeta, una iniciativa europea que grava amb una taxa la utilització d'infraestructures viàries per part de vehicles de gran tonatge.