dimecres, 30 de maig del 2012

Un jutge investiga la cúpula de Sant Pau per estafa i malversació

Agències

 El jutjat d'instrucció número 22 de Barcelona investigarà la cúpula de l'hospital de Sant Pau per estafa, malversació de fons públics i delictes societaris després de trobar indicis de delicte en una denúncia presentada per Carme Pérez, radiòloga que treballa a l'hospital des de 1979. La metge ha redactat un extens text 38 pàgines i 29 adjunts documentals, posteriorment ampliats en què atribueix als gestors de l'hospital un cúmul d'irregularitats en contractes públics, el pagament de sobresous a directius i indemnitzacions injustificades, entre altres.

La denúncia està presentada formalment contra Albert Folia, president del patronat d'una de les tres fundacions del complex hospitalari, encara que els fets són atribuïbles a mínim a una dotzena de gestors i patrons del centre. Folia presideix la fundació dedicada a gestionar el patrimoni de Sant Pau, que està formada per representants de l'Església, l'Ajuntament i la Generalitat.



 A Sant Pau han ocorregut fets molt greus i esperem que el jutge els investigui a fons i depuri totes les responsabilitats, va explicar Carme Pérez. La facultativa també va fer una crida al conseller de Salut, Boi Ruiz, perquè netegi la sanitat pública dels polítics i gestors incompetents i corruptes. La sanitat pública està sota una enorme pressió amb les retallades. Salut i el sistema es juguen la credibilitat davant els treballadors i els ciutadans, ha afegit.

Els fets denunciats inclouen irregularitats en l'adjudicació de contractes en un hospital finançat enterament amb fons públics, el pagament de sous i sobresous fora de la normativa i favors polítics en forma de treball o consultoria.

Un dels casos denunciats és el de José Ignacio Cuervo, del PSC i delegat de la Generalitat a Madrid entre 2007 i gener de 2011. Dos mesos després de ser rellevat, Cuervo va signar un contracte laboral amb la fundació que gestiona l'hospital per donar suport al centre d'investigació de Sant Pau. Quan els sindicats van qüestionar aquesta contractació, Sant Pau va canviar la fórmula: va utilitzar la fundació que gestiona el patrimoni de la institució per subscriure un contracte d'assessoria amb la mateixa finalitat. L'acord, signat el passat 15 de juny, suposava una càrrega de treball en hores equivalent a mitja jornada Cuervo havia tornat poc abans a la seva plaça de metge inspector a l'hospital de Bellvitge que li reportava uns ingressos de 4.160 euros al mes (49.900 al any). La normativa interna de Sant Pau permet adjudicar aquest tipus de contractes a dit sense publicitat ni lliure concurrència quan siguin per un import inferior a 50.000 euros anuals. L'hospital assegura que el contracte va cessar el passat mes de febrer.

Cuervo admet ara que va ser un error signar aquest contracte. Jo havia participat en el projecte de recerca i vaig pensar que era interessant la meva aportació per Sant Pau, i també ho era per a mi, explica. Però no vaig valorar bé les circumstàncies, amb les retallades, i que aquest acord podia malinterpretar.


L'acord de Cuervo, signat quan el gerent era Jordi Varela, il·lustra una manera de fer les coses que, segons la denúncia, ha imperat a Sant Pau durant anys. Sense massa respecte per la normativa, les tres fundacions de l'entitat la que gestiona l'assistència sanitària, la patrimonial i la de recerca intercanvien pagaments, despeses i treballadors, el que sovint entra en conflicte amb la missió dels patrons, que tenen prohibit per la llei cobrar de les entitats que controlen.

L'exdirectiu Ricard Gutiérrez Martí va seguir rebent durant set anys entre 80.000 i 110.000 euros després de deixar el seu càrrec al centre i que el 2011 va rebre una indemnització de 158.000 euros en ser acomiadat. Un altre cas és el de Joan Ros Petit, patró en les fundacions de Sant Pau, el despatx professional amb el qual seguia vinculat fins fa 18 mesos ha cobrat durant anys del centre sanitari. Actualment, el despatx Ros Petit percep trimestralment 4.994 euros (sense IVA) pel vague concepte d'honoraris.