divendres, 8 de juny del 2012

Els sindicats ELA i CIG denuncien davant el TS als exgovernadors del Banc d’Espanya Jaime Caruana i MAFO

Els sindicat basc ELA i del gallec CIG han presentat avui divendres 8 de juny davant el Tribunal Suprem una denúncia per presumpta prevaricació per omissió i delictes societaris contra els exgovernadors del Banc d'Espanya Jaime Caruana i Miguel Ángel Fernández Ordóñez, els presidents que han ocupat el Govern de l’Estat des de 1996 i els últims ministres d'Economia per les seves responsabilitats en la crisi econòmica.

 La denúncia es dirigeix
​​així contra José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero i l'actual cap de l'Executiu Mariano Rajoy, així com als exministres d'Economia Rodrigo Rato, Pedro Solbes, Elena Salgado i l'actual titular Luis de Guindos. L'acció penal s'estén als administradors i gestors de les caixes d'estalvi i entitats financeres Bankia, Unnim, BBK i NCG Banc.

A les portes de l'alt tribunal, el secretari general de ELA, ha sustentat la seva denúncia contra els càrrecs polítics i responsables econòmics que han "consentit un saqueig”. "Hi ha molta gent a la presó molt més honesta que el que han dirigit tot aquest seguit d'operacions". En aquest sentit, el representant sindical gallec ha lamentat que la Fiscalia "mira per a altre costat" i el Codi Penal no s'aplica de la mateixa manera quan s'investiguen delictes de naturalesa econòmica.  Així, ha reclamat que els responsables d'aquesta "greu" crisi econòmica "vagin a parar a la presó" per la transcendència de la seva conducta i els perjudicis que aquesta ha generat.

CONTESTACIÓ ALS CARRERS

   Per la seva banda, el representant del sindicat basc ha fet una crida a la "mobilització" social per exigir la depuració de responsabilitats. "L'única manera de frenar aquest saqueig és el carrer, un espai que ha de ser ocupat democràticament per intentar frenar aquesta situació", ha afegit.

   En conseqüència, ELA ha reclamat als magistrats del Tribunal Suprem que investiguin els fets denunciats i posen de manifest la independència del Poder Judicial. "L'inici d'aquest tinglado va començar amb la construcció d'una bombolla immobiliària, que es va negar i que va tenir col·laboració plena política en la seva gestació", ha remarcat per posar en evidència el "consentiment polític" al "falsejament" dels balanços dels comptes presentats per caixes i bancs.

   En aquest sentit, ha recordat que es "va vendre" a Europa la idea que la banca estava sanejada i ara es posa de manifest que "res d'això" era "veritat". Per això, ha dit, la "responsabilitat política derivada de la política i de l'engany" ha de ser depurada.

   El representant sindical ha denunciat l '"especulació" del deute públic per part del sistema financer, i alhora ha remarcat que la classe política ha mentit quan basava la seva política de retallades en el "problema de la despesa social" i els treballadors.