divendres, 29 de juny del 2012

La crisi, la diarrea i la migranya


Article d’opinió de Joan Barril publicat al Periódico
Ens van dir un dia que la salut era absència de malaltia. Però les cèl·lules tenen les seves pròpies regles. I, a mesura que s'interrelacionen entre si, la malaltia apareix. En temps antics, se la vencia amb remeis més que experimentals. No sempre funcionaven. Va ser el temps del triomf de la botànica i de posar el cos en la bisectriu de la curació o l'enverinament. Gràcies a això la indústria farmacèutica va assolir l'auge que avui té. I a Catalunya, més.

Davant d'una farmàcia, una senyora amb bon aspecte em demostra les seves ganes de parlar: «A mi m'agrada anar a una farmàcia i els pregunto què tenen de nou. Els medicaments sense recepta m'encanten». Li dic que s'ha d'anar amb compte, i que malgrat l'aspecte rodó de certes pastilles, no s'han de prendre com si fossin caramels. «No tot són pastilles», em diu. «També existeix la medicina homeopàtica, amb les seves ampolletes tancades i el seu aspecte antic. ¿Vostè ha provat una mica de coure per evitar els refredats d'estiu? Doncs provi-ho». El que és cert és que la farmacopea moderna ha generat un públic convençut que tot s'arregla a cop de pastilla.
En una plaça a prop de la Via Júlia, uns xavals fumen els que seran els primers cigarrets de la seva vida. Els dic que això de fumar de manera compulsiva no pot ser bo. I ells em responen: «Vostè no s'amoïni. Quan arribi als 20 anys em prendré unes pastilles per deixar de fumar». Molta gent creu que tots els nostres pecats s'arreglen a cop de pastilles. Des de ser una mica més moreno fins a limitar la gana, la pastilla prodigiosa converteix el malalt en un prodigi de salut. La part dolenta és que, a partir de diumenge, aquesta invenció ens resultarà una mica més cara.
Llavors a Catalunya hi haurà un doble copagament de les medecines. En primer lloc, el de l'euro de més que proposa la Generalitat. En segon lloc, el plus que haurà de meritar el client malalt en funció de la seva declaració de la renda. La idea pot tendir a una certa equitat, però el sistema utilitzat és bastant pervers. ¿Potser haurem d'anar sempre amb la declaració de la renda a la cartera cada vegada que ens sentim decaiguts? «No es tracta d'això», diu una farmacèutica del carrer de Muntaner. «Fins ara estàvem convençuts que la declaració de la renda era un secret que manteníem l'Estat i el contribuent i ara resulta que el sistema informàtic sabrà els nostres ingressos a ulls del farmacèutic. Ja veu. Si jo en lloc de farmacèutica hagués volgut ser inspectora d'Hisenda, ja ho hauria fet».
Això i la informàtica. El que va ser alcalde Jordi Hereu encara ha de recordar que un dels seus fracassos més estentoris va ser dipositar en la informàtica el referèndum de la Diagonal. ¿Pot ser realment possible que gent poc avesada a l'ús sistemàtic de la pantalla l'encertin en els seus teclats? A vegades és l'eina la que fa fracassar les causes més nobles. I després hi ha la reducció de medicaments que fins ara eren beneficiats per l'erari públic. Es restringeix la gratuïtat i s'envia el pobre al món de la diarrea, de la migranya, dels vertígens i dels refredats. Pel que es veu, tot l'invent significarà un estalvi de poc més de 400 milions d'euros. Tenint en compte que només la banca i la seva mala gestió ja exigirà uns 60.000 milions, queda clar que val molt més la impunitat d'un banquer incompetent que la d'un pensionista amb tos i mocs.