dimarts, 19 de juny del 2012

L'agrupació d'ambulatoris de l'ICS a Girona serà efectiva al gener

El govern vol tenir a punt l'entitat filial per gestionar els EAP gironins de l'ICS a principi del 2013
L'Institut Català de la Salut va presentar ahir davant del Col·legi de Metges de Girona els processos que ha engegat per unificar les reestructuracions que vol dur a terme entre els ambulatoris de l'ICS a Girona i també entre l'ICS i l'IAS. L'acte, es va fer a petició del Col·legi, i hi van assistir més d'una trentena de metges gironins. Aquesta reestructuració vol agrupar els 26 equips d'atenció primària gironins de l'ICS en una empresa pública amb personalitat jurídica pròpia, un procés que es provarà a Girona abans de portar-lo també a la resta de Catalunya.
Segons el director gerent de l'ICS, Joaquim Casanovas, actualment s'estan seguint els passos previstos i des dels diversos òrgans i departaments de la Generalitat s'està treballant “per perfilar tots els detalls”. Si tot va com està previst, l'entitat pública començaria a operar a partir del gener de l'any que ve, si bé també va explicar que enllestir tot el procés serà una tasca llarga que portarà anys de feina i reorganització. En tot cas, i amb la unió de les gerències de l'ICS i l'Institut d'Assistència Sanitària de Girona –o sigui, entre el Trueta i el Santa Caterina–, Casanovas va afirmar: “El que no busquem és tocar les plantilles, sinó fer una gestió més efectiva i gastar millor entre l'un i l'altre, perquè preservant el caràcter de totes dues es pot millorar.” De fet, el gerent de l'ICS va insistir en la durada del procés, que serà llarg i gradual entre els diversos serveis. A més, va assenyalar que en altres països europeus ja s'estan generant processos de centralització per generar sinergies, si bé va descartar ampliar aquesta unió més enllà de l'àmbit de Girona i Salt: “No ho preveiem, perquè el que volem és agafar àmbits urbans propers.”
Consell d'administració
D'altra banda, el president del Col·legi de Metges de Girona, va admetre que aquests canvis estan generant neguit entre els professionals, i que l'objectiu de la jornada era precisament resoldre dubtes com ara si s'obre la porta a la privatització d'aquests ens o si hi haurà un descens en la qualitat de l'atenció a l'usuari.
Un dels punts importants serà la definició dels consells d'administració de les noves entitats de gestió, ja que, “segons com es facin i com es portin a terme, pot acabar sent una bona solució o pot acabar sent un nyap”. Els consells seran reduïts, amb la presència d'entre sis i vuit persones, no retribuïts i amb gent de referència provinent de diversos àmbits de la societat civil.
LES FRASES
El neguit és si la reestructuració suposarà privatització o un descens de la qualitat d'atenció
5 anys durarà el procés de creació de societats filials a tot Catalunya; també hi  haurà el Trueta.

26 equips d'atenció primària (EAP) té l'ICS a les comarques gironines i és on es provarà el nou model.

El projecte segueix els passos i el calendari previst, amb l'objectiu que el gener vinent les entitats ja siguin una realitat