divendres, 22 de juny del 2012

Les baixes per vacances es podran recuperar


Publica lamalla.cat

Segons una sentència dictada pel Tribunal de Justícia de la UE

Un treballador que es posi malalt durant les vacances anuals retribuïdes té dret a recuperar els dies de descans, segons una sentència dictada pel Tribunal de Justícia de la UE. La sentència es refereix a un litigi entre diversos sindicats espanyols i l'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED).

Les organitzacions sindicals van presentar diverses demandes davant els tribunals espanyols perquè es reconegués el dret dels treballadors subjectes al conveni col·lectiu de grans magatzems a gaudir de les seves vacances anuals retribuïdes, fins i tot quan aquestes coincideixen en períodes de baixes per incapacitat laboral temporal.
ANGED s'hi va oposar, en considerar que els treballadors en aquesta situació no poden gaudir d'aquests dies en un moment posterior, tret que es tracti de les situacions expressament recollides en la normativa estatal.
El cas d'Espanya
A Espanya, els períodes de vacances s'han de fixar de comú acord entre l'empresari i el treballador, d'acord amb els convenis col·lectius. Quan les vacances coincideixen amb un període d'incapacitat temporal derivada de l'embaràs, del part o de la lactància natural, la legislació espanyola reconeix el dret a gaudir posteriorment de les vacances que se solapin amb la baixa.
En canvi, la legislació espanyola no regula els casos en què s'està de vacances i es pateix un període d'incapacitat temporal derivada d'una baixa per malaltia.
El Tribunal Suprem es va dirigir al de Justícia de la UE per esbrinar si la directiva comunitària sobre l'ordenació del temps de treball s'oposa a la normativa espanyola. En la seva sentència, els jutges europeus conclouen que, efectivament, la legislació espanyola contradiu l'europea.
En aquest context, el Tribunal recorda que la recuperació del nou període de vacances del qual el treballador pot gaudir un cop hagi rebut l'alta mèdica, pot fixar-se fora del període de referència de les vacances anuals en qüestió.