dimecres, 13 de juny del 2012

Sense dret a la sanitat

Publiquen Agències
Un arquitecte a l'atur es quedarà sense targeta sanitària si no prova que és pobre en virtut del decret de Mato
Un arquitecte català de 28 anys, Francesc Romero, veí de Mataró (Maresme), sense contracte laboral que li permeti cotitzar com a assegurat en el règim de la Seguretat Social, ha estat informat que a partir de l'1 de setembre vinent perdrà el dret a l'assistència pública que encara li facilita la targeta sanitària, llevat que certifiqui que els seus ingressos anuals són tan escassos que no superen un "límit reglamentari" encara per decidir. En aquest cas, mantindria la credencial.
L'1 de setembre entrarà en vigor el reial decret llei que el Ministeri de Sanitat va aprovar el 24 d'abril, que acaba amb el dret a accedir a l'assistència sanitària universal i gratuïta pel fet de ser ciutadà resident a Espanya, una condició que des del 1985 va garantir la llei general de sanitat, encara vigent.
Aquest decret condiciona l'accés a la targeta sanitària al fet d'estar «assegurat», ser cotitzant dels impostos vinculats a un lloc de treball. A partir del setembre, les persones que es trobin en la situació de l'arquitecte Romero, professional titulat universitari sense contracte laboral, perdran els seus drets sanitaris si no demostren estar en situació de pobresa extrema. El mateix li passarà a qualsevol persona desocupada que no estigui inscrita a les oficines d'ocupació. Romero ja s'ha apuntat al Servei Català d'Ocupació. 

Els immigrants que no hagin regularitzat la seva residència perdran la credencial sanitària en tots els casos, encara que certifiquin absència completa d'ingressos. Tindran dret a anar als serveis d'urgència i els seus fills menors de 18 anys rebran una atenció mèdica normalitzada, igual que les embarassades. Fins ara, els sense papers obtenien la targeta mèdica a l'empadronar-se en el territori espanyol. Per a ells, la Conselleria de Salut ha previst una acreditació especial, que, segons ha dit el seu titular, Boi Ruiz, permetrà que accedeixin «pràcticament» als mateixos serveis als quals tenen dret la resta de ciutadans.