dissabte, 28 de juliol del 2012

300 fàrmacs són més cars amb recepta que sense ella


L'1 d'agost entra en vigor el nou copagament per a la població activa catalana
Segons Europa Press
Al voltant de 300 fàrmacs resulten més cars per 1,8 milions de catalans -el 33% de la població activa, en cap cas pensionistes- en cas que s'adquireixin amb recepta.
Aquest és el resultat de la doble imposició que suposa el nou copagament farmacèutic decretat pel Govern i l'euro per recepta instaurat per la Generalitat.
Fonts de la Conselleria de Salut han admès a Europa Press aquesta situació, que el departament analitzarà i es planteja resoldre a finals d'any quan faci el balanç dels primers sis mesos de la instauració de l'euro per recepta a Catalunya.

L'excepcionalitat dels fàrmacs més cars es dóna en les medicines que costen entre 1,68 i 1,99 euros per a totes les rendes superiors als 18.000 euros anuals -que amb el nou copagament passaran a costejar el 50% de les receptes-, ja que l'anomenat 'tiquet moderador' que grava la dispensació de receptes no s'aplica per als fàrmacs de menys de 1,67 euros.
La Conselleria de Salut ha precisat que entre gener i maig d'aquest any el nombre de fàrmacs afectats prescrits a aquest grup de població van ser un total de 251, fet que suposa el 1,6% dels envasos receptats en cinc mesos, i el 0,55% dels prescrits per mes.
Segons apunten altres fonts farmacèutiques consultades per Europa Press, en aquesta franja de preus, segons consta en la llista de fàrmacs finançats pel Sistema Nacional de Salut (SNS) a través de les oficines de farmàcia, es troben unes 490 medicines, de les quals les més comunes són diverses presentacions de paracetamol, ibuprofreno i del mucolític ambroxol.
Malgrat aquesta dualitat, tan sols una cinquantena d'aquestes medicines es poden adquirir sense recepta a les farmàcies, el que comporta que, en la pràctica, un de cada quatre catalans hagi de pagar més per les seves medicines del que en realitat costen, si bé també és cert que aquesta quantitat no supera els 20 cèntims d'euro.
De fet, el departament ha "minimitzat" aquesta afectació, al·legant que en una situació extrema una persona afectada a la qual fossin receptats 36 fàrmacs d'aquest rang de preu fins a final d'any -límit màxim de cobrament de la taxa per recepta per al 2012- passaria a pagar 1,02 euros de més mensuals fins a final d'any.
A la llista, en tot cas, faltaria restar algunes de les medicines incloses en el nou decret del Govern que preveu deixar de finançar més de 400 fàrmacs, presumiblement a partir de setembre, encara que els canvis constants que se succeeixen en una llista que conté 14.000 noms fan que aquestes xifres siguin fluctuants.
El nou copagament preveu que les rendes de menys de 18.000 euros anuals segueixin pagant el 40% del preu del fàrmac, entre 18.000 i 100.000 euros paguin el 50% - és aquest grup el que paga més per les medicines amb recepta que sense ella- - i les superiors a 100.000 euros fins al 60%.
Aquest últim grup, que inclou tan sols a 57.000 catalans, pagarien més amb recepta que sense recepta en altres 700 fàrmacs addicionals, aquells que van des dels 2 fins als 2,44 euros i que inclouen l'omeprazol i diferents antibiòtics utilitzats per a la infecció d’orina.
1 D'AGOST
Així mateix, Salut ha avançat que el proper 1 d'agost entrarà en vigor el nou copagament del Govern central per a la població activa catalana, que a partir d'aquesta data començarà a pagar en una única factura el nou barem, sense retardar el pagament del nou concepte al mes següent, com si seguiran fent els pensionistes fins a octubre.
La impossibilitat de sincronitzar a temps els diferents sistemes informàtics i la voluntat del departament que la població no avanci més diners del que li correspon portar a Salut a retardar el pagament de l'increment de l'aportació.