dimecres, 4 de juliol del 2012

A Catalunya hi ha una porta giratòria entre el govern i l'empresa

Juan Torres Lòpez, és catedràtic d’Economia a la Universitat de Sevilla


Vostè diu que el govern del PP improvisa. Per què?
Per incompetència i perquè no es té un programa a llarg termini. Veiem constantment que es prenen mesures amb raonaments ideològics que tenen com a objectiu salvar els interessos dels poderosos. Són mesures que ens porten al desastre perquè no responen a les necessitats reals.

Como veu el rescat a la banca espanyola?
És inadequat perquè no se sap amb exactitud quin és el resultat final del balanç dels bancs. Les auditories que s'han fet són molt genèriques i han plantejat un escenari que ningú no creu que es complirà. Les necessitats de finançament de la banca no són genèriques, cada entitat és un cas a part.

Ajudarà l'economia?
No, perquè el rescat anirà acompanyat d'unes condicions molt rígides que provocaran que l'economia es contragui encara més. Aquest primer rescat és l'antesala d'un rescat major de tota l'economia.

Després de l'estiu potser es modificarà el subsidi d'atur. Com ho veu?
Hi ha un error de base fonamental. Per molt que disminueixi el subsidi de l'atur, o el cost de l'acomiadament, o per molta flexibilització que hi hagi, si les empreses no tenen clients i no tenen finançament no crearan llocs de treball. Així que si es toca el subsidi de l'atur servirà només per estalviar i perquè la gent que estigui a l'atur visqui pitjor. L'economia se'n ressentirà perquè el subsidi de l'atur és un estabilitzador automàtic, és una despesa que indirectament va al consum.

Vostè opina que si es combat el frau fiscal hi ha diners per crear ocupació...
S'han de fer aflorar els bitllets de 500 euros i reforçar la inspecció tributària. Els inspectors d'Hisenda reclament constantment més mitjans i que les autoritats polítiques posin en marxa els plans de lluita contra el frau. No oblidem que una de les primeres mesures que va prendre el govern del PP va ser desmantellar la unitat administrativa de lluita contra el frau. Hi ha mil iniciatives per combatre l'economia submergida, però cal voluntat política per fer-ho.

Què n'opina de l'acció del govern català?
El que fa la dreta nacionalista de CiU és molt semblant al que està fent el PP. Per exemple, en el nostre llibre parlem de la porta giratòria, que és la presència al govern de persones amb interessos econòmics. Al govern català és molt clar. Si persones amb interessos en la sanitat privada els poses al capdavant del Departament de Salut, és normal que la sanitat pública comenci a privatitzar-se perquè és el seu negoci, el seu interès, la seva preferència. Catalunya està actuant com a paradigma en aquesta qüestió i també en les retallades que s'encaminen cap a la privatització de recursos públics.