dimecres, 25 de juliol del 2012

L'impagament posa al límit residències, escoles i hospitals


Segons publica El Punt/Avui
Tres hospitals concertats alerten que, de moment, no poden pagar nòmines
Les escoles auguren tancaments
El sector dels hospitals, les escoles i les residències concertades haurà de fer front a una situació límit si, finalment, el govern no troba la manera de fer efectius els pagaments corresponents al juliol. De la seixantena de centres sanitaris concertats, n'hi ha almenys tres que ja han manifestat que, si no se'n surten negociant amb els bancs, no podran pagar les nòmines a final de mes. La resta sí que podran pagar el personal, però hauran de deixar d'abonar quotes a la Seguretat Social, l'IRPF o pagaments a proveïdors. Pel que fa a les escoles concertades, les patronals del sector van alertar ahir que els impagaments d'Ensenyament abocaran més centres al tancament.

Per la seva banda, les diferents entitats que gestionen residències de gent gran amb places concertades ja han acordat fer una crida a les famílies perquè aquelles que s'ho puguin permetre avancin les quotes dels pròxims mesos. A més, proposaran a l'administració ajornaments en el pagament de la quota de la Seguretat Social, l'impost de societats i l'IRPF.
Un mes de coll
Pagar les nòmines és la prioritat de tots els centres, però els hospitals concertats van fer saber dilluns, durant una reunió del consell de direcció del Catsalut, que si els impagaments continuen a l'agost, la situació serà insostenible i no es podrà retribuir el personal. D'altra banda, des del Catsalut van anunciar que es posaran en contacte amb tots els centres per analitzar cada situació.
Les escoles concertades van recordar ahir que els centres no tenen cap ingrés durant els mesos de juliol i agost i que, a més, des de fa un any acumulen altres ajornaments de pagaments. Ensenyament sí que s'ha compromès a pagar les nòmines dels docents, però no les despeses de funcionament.

Tensions fins a l'últim segon

El govern intentarà esgotar fins a l'últim segon per poder fer front als pagaments d'aquest juliol. Conscient que no pot accedir encara al fons de liquiditat de l'executiu espanyol perquè no serà operatiu fins a l'agost, intentarà buscar altres fórmules imaginatives. Sobre la taula hi ha la possibilitat de demanar o renegociar alguns crèdits pont, però ahir el portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va tirar pilotes fora i no va voler donar-ne detalls. Els últims mesos, l'executiu ha patit aquest ofec financer per poder arribar a final de mes, pendent sobretot de les transferències que vénen de l'Estat espanyol.