divendres, 6 de juliol del 2012

PSC i CIU pactaran el silenci a la comissió d’investigació de la sanitat?

Publica directe.cat

Les irregularitats milionàries que va posar al descobert la Sindicatura de Comptes sobre l’Hospital Comarcal del Baix Llobregat, seran la moneda de canvi del cas Bagó i Crespo?

Ho va advertir l’ex consellera Marina Geli, “prendrem mal si fem una comissió d’investigació sobre la sanitat catalana,” aquesta advertència va obrir un veritable cisma a l’executiva socialista, encara que molts no es van atrevir a dir-ho en veu alta. No tant sols alguns dirigents socialistes tenen lligams amb els casos que fins ara han sortit a la llum pública, sinó que alguns casos com el del Hospital “Moises Broggi” del Baix Llobregat afecta clarament a responsabilitats concretes del PSC. 

Celestino Corbacho era el responsable del consorci gestor

Segons la Sindicatura de Comptes hi ha factures duplicades i un sobrecost injustificat d'11,7 milions d'euros, una modificació de les condicions dels pagaments va comportar una despesa addicional de mes de 3 milions d’euros, l’informe de la Sindicatura de Comptes és concloent, es parla fins i tot de contractes nuls de ple dret per no haver respectat la lliure concurrència.

L'hospital, de 46.127 metres quadrats, va costar 113 milions d'euros, i compta amb un reguitzell d'irregularitats en la contractació del projecte i de les obres recollits per la Sindicatura de Comptes.

Segons l'informe de la Sindicatura, que analitza l'exercici 2007 en el qual l'ex alcalde de l'Hospitalet i ex ministre de Treball espanyol, Celestino Corbacho, presidia el Consorci Sanitari responsable de l'hospital, el projecte de construcció va ser adjudicat a dit, 'de forma directa' a Brullet Pineda Arquitectes SL, per un import de 665.000 euros i saltant-se el procediment administratiu habitual.

A més, els arquitectes adjudicataris haurien d'haver entregat el projecte el febrer de 2005, però enlloc consta que ho fessin, i dos anys més tard, el gener de 2007, el consorci va tornar a encarregar el projecte al mateix despatx d'arquitectes, aquesta vegada per un import d'1,3 milions d'euros, de manera que van cobrar dues vegades per una mateixa feina, fins arribar a un import de 2,8 milions d'euros.

A més Brullet Pineda SL va entregar amb 8 mesos de retard el projecte, però l'òrgan gestor presidit pel líder del PSC al Baix Llobregat no va aplicar cap penalització als arquitectes, i això que les sancions estaven expressament contemplades en el contracte.
Un vot particular encara més critic
Tots els síndics avalen l'informe que detecta les irregularitats en la construcció de l'hospital comarcal del Baix Llobregat, però Jordi Pons -proposat per ERC a la sindicatura- emet al final de l'informe un vot particular que denuncia els fets amb encara més contundència. Segons Pons, la gestora presidida per Celestino Corbacho 'ha incomplert de manera reiterada, en l'adjudicació dels contractes analitzats, els principis de transparència, d'igualtat i de no discriminació, segons els quals els licitadors s’han de trobar en condicions d’igualtat al llarg de tot el procediment'.

A més per Pons les modificacions alteren de manera substancial el projecte inicial, de manera que es torna a produir un frau a la 'lliure concurrència', que segons ell és 'el principi més important de la contractació administrativa segons les directives comunitàries'. Pel Síndic Jordi Pons això suposa, 'com a mínim', un frau als principis de publicitat, lliure concurrència i igualtat d’oportunitats dels licitadors, principis que d’acord amb la jurisprudència del Tribunal Suprem 'tenen caràcter normatiu i, per tant, d’obligat compliment en tots els procediments contractuals'.

Pons també denuncia en el seu vot particular que els contractes adjudicats ignorant el procediment establert podrien ser 'contractes invàlids' segons la Llei de contractes de les administracions públiques