dijous, 16 d’agost del 2012

Si us plau, no alarmeu als pacients

Publica El Pais

L'ICS demana als metges que evitin crear "alarma social" amb les retallades
La comunicació de les retallades té dues vessants: d'una banda, la institucional, amb el conseller detallant les mesures que prendrà, de l'altra, el personal: per exemple, quan un metge ha de comunicar a un pacient que deixa de prendre una medicació pels retalls.

L'Institut Català de la Salut (ICS) vol que els facultatius siguin curosos quan comuniquin la retallada en els medicaments, i així ho reclama en una carta signada per Jaume Benavent, director adjunt d'afers assistencials de l'ICS, en què demana "tractar amb delicadesa "la prescripció de medicaments. La missiva recull el cas d'un pacient que va denunciar a la premsa una carta del seu centre assistencial a què se li anunciava la retirada de fàrmacs "per les restriccions pressupostàries".

Benavent deixa clar als metges que "en cap cas el procediment a seguir és una notificació per carta i menys vinculant la decisió a directrius del Departament i restriccions pressupostàries". Benavent culmina la seva carta donant instruccions "per evitar crear una innecessària alarma social": els canvis en la medicació s'han de notificar en persona, mai s'associaran a les retallades i la direcció adjunta que ell comanda ha de conèixer les iniciatives de racionalització de la despesa que afectin la farmàcia.

Una portaveu de l'ICS va matisar que les directrius de Benavent no suposen un canvi de criteri en la revisió dels plans de medicació, i que les modificacions en els tractaments dels pacients es fan sempre sota criteris clínics.