dijous, 29 de novembre del 2012

Salut privatitza la gestió d'un CAP i set consultoris en el procés electoral


Publica el País
El grup de serveis Eulen gestionarà l'àrea bàsica sanitària de L'Escala
Per primera vegada una empresa privada amb ànim de lucre aliena al sector sanitari gestionarà centres d'atenció primària (CAP) a Catalunya. En ple procés electoral, el Departament de Salut, dirigit per Boi Ruiz, ha adjudicat la gestió del CAP de L'Escala i set consultoris de la zona al grup Eulen, potent multinacional espanyola de serveis a empreses que, especialitzada inicialment en la neteja i la seguretat, va entrar fa pocs anys en el negoci de l'atenció a la dependència i als majors, segons la web de la pròpia empresa.

Eulen va obtenir en el concurs convocat per Salut més punts que la Fundació Salut Empordà, entitat sense ànim de lucre que gestionava fins ara l'àrea bàsica de salut (ABS) de la zona. L'alcalde de Figueres i president de la fundació, Santi Vila (CiU), va anunciar que presentarà al·legacions.
L'ambulatori Doctor Moisès Broggi de L'Escala és un dels 83 —un 20% del total— que no gestiona directament el departament de Salut a través del Institut Català de la Salut (ICS). Fa anys que diverses entitats sense ànim de lucre vinculades a hospitals comarcals —com la Fundació Salut Empordà, que també dirigeix l'hospital de Figueres— o col·lectius de professionals s'han fet càrrec de la gestió d'aquests CAP. Però és la primera vegada que un àrea bàsica, de referència per 17.000 ciutadans i nou municipis, queda en mans d'una empresa privada aliena a l'atenció primària.
“És un canvi històric de model i una decisió política”, va criticar Marina Geli, exconsellera de Salut del PSC. “Això pot ser la porta d'entrada a un procés més ampli de privatització”, va afegir. La Generalitat va treure a concurs la gestió de l'àrea bàsica de salut el passat 17 d'octubre, juntament amb altres 12 en tota Catalunya. El procediment d'adjudicació és públic i subjecte a una pluralitat de criteris, com el preu o les característiques tècniques de l'oferta. La diferència econòmica entre l'oferta de Eulen i la de la fundació era de menys de 10.000 euros sobre un contracte de 2,4 milions d'euros anuals (sense IVA), segons fonts del procés.
La filial sociosanitària del grup Eulen s'embutxacarà més de 24 milions d'euros en els 10 anys de durada del contracte, un període major al que s'aplicava fins ara en aquests casos —cinc anys més un de prorrogable—. L'adjudicació a Eulen ha estat una sorpresa per als responsables de la fundació. L'entitat gestionava el CAP de L'Escala des de fa 12 anys, així com l'hospital de Figueres i el Centre Sociosanitari Bernat Jaume. Santi Vila creu que la Generalitat ha plantejat malament el concurs, en el qual no s'ha tingut en compte “l'experiència i el coneixement” atresorat per la fundació en aquests anys. “Nosaltres tenim un valor afegit perquè també gestionem l'hospital i el centre sociosanitari”, va explicar Vila. “Han trencat la continuïtat assistencial”, va afirmar.
La fundació té ara 15 dies per presentar al·legacions a l'adjudicació provisional. L'alcalde de L'Escala, Estanis Puig (PSC), creu que si el procés es culmina suposarà “un punt d'inflexió” preocupant. “Seria una mala notícia, no solament per a L'Escala, sinó per al conjunt de la sanitat catalana”, va dir Puig, que tem que el seu municipi sigui “pioner” en la “deslocalització” sanitària. L'alcalde ha convocat un ple extraordinari per analitzar l'assumpte aquest dijous.
Vila, per la seva banda, tampoc comparteix els criteris del Departament de Salut. “La meva opinió com a polític és que no m'agrada que es gestioni l'atenció primària amb ànim de lucre”, va declarar l'alcalde de Figueres.
Salut justifica la decisió en què aquesta s'ha pres mitjançant un “procés transparent” i en compliment de la llei de contractació pública. Eulen ha guanyat “tant en la part tècnica com en l'econòmica”, segons un portaveu. La diferència de puntuació en el sobre tècnic va ser mínima, segons els coneixedors del concurs. Eulen és l'única empresa que no és proveïdora estricta del sector sanitari que s'ha presentat en tota Catalunya als procediments oberts aquest any pel departament per gestionar àrees bàsiques de salut. Aquest periòdic va intentar ahir posar-se en contacte amb l'empresa, sense èxit.
El plec de condicions del concurs garanteix que els treballadors de l'àrea bàsica —una quarentena, la majoria mèdics i administratius— hauran de ser subrogats per la nova empresa en assumir la gestió. Marta Guerrero, presidenta del comitè d'empresa de la fundació pel sindicat UGT, no confia que es compleixin els requisits. “Si subroguen als treballadors, durant quant temps es mantindran les condicions?”, es va preguntar.