dijous, 20 de desembre del 2012

Nòmina del mes de desembre


Segons informa l'Atri:

En compliment de l'Acord del Govern GOV/78/2012, de 24 de juliol, d'adequació de les mesures de reducció retributives, en la nòmina d'aquest mes de desembre de 2012 consten de forma generalitzada els següents conceptes:

1. Els havers corresponents al mes de desembre de 2012.  
2. L'abonament de l'import de les reduccions retributives aplicades al mes de juny (reduccions efectuades segons l'Acord del Govern de 28 de febrer de 2012, i el de 29 de maig de 2012).

Data de pagament

El pagament de les nòmines s'ordenarà el 27 de desembre de 2012, tan bon punt arribi la bestreta mensual que transfereix el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques.


Impacte IRPF

Aquest any s'han produït dos canvis normatius que han afectat la base imposable anual dels treballadors públics. Un primer canvi, introduït pel Govern de Catalunya, que reduïa el sou anual en un 5% i que es va reflectir en una primera disminució d'un 2,5% aplicada a la paga extraordinària del mes de juny. I un segon canvi del govern central, que suprimia la paga extraordinària de Nadal.

Amb la reducció salarial aplicada el mes de juny sobre la paga extra i la conseqüent disminució de la base imposable anual, el percentatge de la retenció de l'IRPF es va reduir en alguns casos. Això es deu al canvi de tram en l'escala de retenció de l'IRPF. El mateix va succeir el mes de juliol quan, d'acord amb la normativa estatal, es va suprimir el càlcul de la paga extraordinària de desembre. L'impacte d'aquests dos canvis sobre la base imposable es va mantenir durant els mesos de juliol, agost, setembre, octubre i novembre.

Aquest mes de desembre, com a conseqüència de l'abonament del 2,5% anual no pagat el mes de juny, augmentarà la base imposable i, per tant, el percentatge de retenció es veurà modificat a l'alça en alguns casos.

Les persones interessades poden consultar l'IRPF que els correspon dins l'apartat de Retribucions del portal ATRI, on consta l'evolució del percentatge d'IRPF d'aquest any. Així mateix, també es pot consultar el rebut de nòmina, que a partir del proper divendres estarà disponible al portal ATRI.


Altres situacions

L'Acord de Govern esmentat estableix que la reducció realitzada a les retribucions anuals hauria de ser per un import mínim equivalent a un 5% de les retribucions fixes i periòdiques percebudes durant l'any 2012.

És a dir, es poden donar els supòsits següents :

a)   que la supressió de la paga extraordinària de desembre suposi una reducció inferior al 5% de les retribucions anuals. En aquest cas, es reduirà l'import equivalent a la diferència entre el percentatge reduït al mes de juny i l'esmentat 5%. Això pot succeir en el cas que la prestació de serveis realitzada durant l'any 2012 hagi estat interrompuda en el temps o en casos de personal laboral d'acord amb les seves condicions retributives específiques.

b)   no es va fer cap reducció al juny i la paga extraordinària és inferior al 5%. En aquest cas s'ha de procedir a fer una reducció d'un import fins arribar al 5%. Aquest supòsit es dóna quan la reducció corresponent al mes de juny no es va poder formalitzar atès que la incorporació de les persones va ser posterior, per exemple.