divendres, 14 de desembre del 2012

Sanidad vol que els crònics també paguin el transport sanitari no urgent

Els malalts que fan un ús habitual del servei pagaran 20, 40 o 120 euros l'any segons la renda

La resta abonaran 5 euros per trajecte amb límits mensuals

La mesura anunciada a l'abril pel govern espanyol ja s'ha concretat: els usuaris pagaran pel transport sanitari no urgent, un servei que, sota indicació mèdica, fins ara era gratuït. Seran cinc euros per trajecte (10, si és anada i tornada), tot i que l'esborrany elaborat pels tècnics del Ministeri de Sanitat i de les comunitats autònomes estableix límits en funció de la renda. No hi haurà distincions per als pensionistes, que hauran de pagar el mateix que la població activa. Els malalts crònics, que necessiten el transport sanitari amb assiduïtat, tampoc s'escapen de la mesura, tot i que tindran preus reduïts.

Límits mensuals

 Segons el ministeri, l'import de cinc euros representa el 10% d'un preu únic per trajecte que s'ha establert en 50 euros per no penalitzar els pacients que viuen lluny dels centres sanitaris. L'esborrany preveu límits mensuals de 60 euros per a les rendes superiors a 100.000 euros anuals; 20 euros, per als que cobrin de 18.000 a 100.000 euros, i 10 euros, per a la resta d'usuaris.
Els mateixos límits s'aplicaran, tot i que semestralment, als malalts que requereixin tractaments periòdics superiors a sis mesos de durada amb una freqüència d'almenys quatre trasllats setmanals o dos serveis d'anada i tornada. Així doncs, els pacients que reuneixin aquestes condicions –la majoria crònics, com ara els que fan hemodiàlisi– pagaran 10, 20 o 60 euros cada sis mesos en funció de la seva renda. Segons aquest esquema, els pacients que, tot i fer tractaments prolongats, per exemple oncològics, requereixen menys trasllats setmanals, quedarien fora d'aquests preus reduïts.

Segons l'esborrany, que el ministeri i els consellers de Salut debatran el dia 20, els únics col·lectius exempts de pagar seran els mateixos exclosos del copagament de medicaments (beneficiaris de pensions no contributives, aturats que han deixat de cobrar subsidi, discapacitats beneficiaris de prestació, etc.). El transport urgent i el trasllat entre centres estaran exclosos de copagament.