dimecres, 5 de desembre del 2012

Sanitat aplicarà el copagament a alguns fàrmacs de dispensació hospitalària


Publica El Periódico

La mesura no afectarà la quimioteràpia del càncer, ni els medicaments contra la sida, l'hepatitis C o els anticoagulants
Els pacients hospitalitzats no es veuran afectats per la iniciativa
El Reial Decret-Llei aprovat divendres passat pel Consell de Ministres per modificar les pensions també ha introduït un canvi a la Llei del Medicament per la qual s'estableix que alguns medicaments que s'administren a les farmàcies dels hospitals mitjançant ordre de dispensació hospitalària s'equiparen als que s'administren a través de recepta mèdica i, per tant, podrien estar subjectes al copagament farmacèutic.

Dissabte passat, 1 de desembre, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar el Reial Decret-llei 28/2012, de 30 de novembre, de mesures de consolidació i garantia del sistema de la Seguretat Social, que introduïa una modificació de l'article 94 de la Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris, relatiu a les aportacions dels usuaris.
En el primer punt d'aquest article s'amplia el concepte de la prestació farmacèutica ambulatòria per incloure-hi, a més dels medicaments dispensats mitjançant recepta mèdica, els que "es dispensen al pacient mitjançant ordre de dispensació hospitalària a través d'oficines o serveis de farmàcia". En concret, les ordres de dispensació hospitalària són el document que s'utilitza per prescriure a pacients no ingressats "medicaments que exigeixin una particular vigilància, supervisió i control, que hagin de ser dispensats pels serveis de farmàcia hospitalària a aquests pacients".
D'aquesta manera, a l'ampliar el concepte de prestació farmacèutica ambulatòria s'estaria també ampliant el ventall de medicaments "subjectes a aportació de l'usuari", l'anomenat copagament farmacèutic, com estableix el segon punt del citat article 94. En aquest cas, va puntualitzar el Ministeri de Sanitat, donat l'elevat preu dels fàrmacs hospitalaris, no s'aplicarà el copagament que afecta els medicaments de venda en farmàcia, sinó un increment general de 4,23 euros per a qualsevol tipus d'envàs. 
Els exempts
La mesura no afectarà, segons va indicar Sanitat, els tractaments de quimioteràpia contra el càncer, ni els fàrmacs antiretrovirals que tracten el VIH, o els que perceben els malalts d'hepatitis C. Els pacients hospitalitzats tampoc queden afectats pel canvi legislatiu, ni els que reben productes anticoagulants. Sanitat prepara el llistat dels fàrmacs hospitalaris que quedaran afectats pel nou copagament.