divendres, 21 de desembre del 2012

Sanidad i autonomies acorden quatre nous copagaments


Publica El Periódico
Els pacients pagaran per ambulàncies no urgents, pròtesis, cadires de rodes, productes per a dietes i farmàcia hospitalària

El Ministeri de Sanitat fixarà amb les comunitats autònomes l'aportació que hauran de pagar els pacients en el transport sanitari no urgent, en pròtesis i cadires de rodes, en productes dietoteràpics i en la farmàcia hospitalària. Es tracta de nous copagaments, alguns una altra vegada farmacèutics, i altres, sanitaris, que es van posposar en el Consell Interterritorial el 3 d'octubre, amb una unanimitat inaudita, fins que se celebressin les eleccions gallegues, basques i catalanes.

A la reunió no hi assistirà el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, per coincidir la reunió amb el debat d'investidura al Parlament del president Artur Mas. Ruiz, segons fonts del seu departament, farà arribar per escrit el seu posicionament a la titular de Sanitat, Ana Mato.
El primer nou copagament, que va completant l'ajust de retallades establert per decret l'abril passat per estalviar un total de 7.200 milions, serà el transport sanitari no urgent. Segons l'esborrany, cada viatge tindrà un cost per al pacient de 5 euros, 10 si és d'anada i tornada, amb un límit de 10, 20 o 30 euros al mes en funció de la renda. S'estableixen els mateixos grups que per al copagament de fàrmacs (menys de 18.000 euros anuals, entre 18.000 i 100.000, i més de 100.000 euros). No obstant, per als pacients crònics que prevegin trasllats durant més de 6 mesos, amb una freqüència mínima de 4 trasllats setmanals o dos serveis d'anada i tornada, els límits passaran a ser semestrals, i al mes pagaran com a màxim 1,6 euros, 3,3 euros o 10 euros.
Pròtesis i cadires de rodes
Pel que fa a la prestació ortoprotèsica ambulatòria, és a dir, les cadires de rodes, algunes pròtesis, plantilles i audiòfons, els ciutadans hauran de pagar en principi un 10% del que costin amb un límit màxim de 20 euros. Per a la resta de productes, entre els quals hi ha les crosses, el percentatge de copagament serà el mateix que per als medicaments.

La ministra Ana Mato i els consellers autonòmics també donaran llum verda al copagament dels productes dietoteràpics destinats a les persones que pateixen malalties que requereixen una alimentació especial. L'esborrany preveu que els productes destinats a malalties més greus i cròniques tindran una aportació reduïda del 10% fins a una aportació màxima d'un euro per unitat de venda.
Fàrmacs hospitalaris
El Consell, que ratificarà dos projectes de decret sobre distribució de fàrmacs, donarà el vistiplau a la reforma de la farmàcia hospitalària. El departament que dirigeix Ana Mato ha penjat a la seva web la llista de 46 medicaments per a pacients no ingressats que tindran un copagament, en principi, de 4,13 euros.

La ministra i els consellers també debatran una proposta sobre la futura cartera bàsica de serveis, és a dir, els tractaments que cobrirà la sanitat pública en la seva totalitat. En aquest primer examen, elaborat a proposta de les societats científiques, s'han revisat les primeres cinc àrees: diagnòstic prenatal, reproducció assistida, genètica, implants oculars i rehabilitació. No obstant, segons fonts sanitàries, el gruix de les decisions es prendran els primers mesos del 2013.
La revisió de la cartera, segons Sanitat, no només persegueix retallar despeses, encara que estalviarà uns diners, sinó també unificar tractaments a tot el territori nacional per evitar inequitats entre ciutadans i comunitats. En la rehabilitació, per exemple, es deixaran de subvencionar teràpies que hagin quedat obsoletes o siguin ineficaces.
Límits a la fecundació in vitro
L'informe que estudien els consellers de Salut i que encara està obert a debat clarifica els límits als tractaments de reproducció assistida, per edats i durada dels tractaments. Així estableix un límit d'entre 38 i 40 anys per a la dona i 55 per a l'home per accedir a la teràpia.Les candidates a fecundació in vitro hauran de ser menors de 40 anys al començament del tractament i només tindran dret a tres cicles (intents) per a la fecundació in vitro, i quatre, si es tracta d'una inseminació artificial.
Respecte als implants oftalmològics, una proposta a debatre és l'exclusió de cartera de serveis, de les "lents intraoculars de càmera posterior multifocals" i la futura inclusió de "dispositius implantables angulars". En el cas del cribatge neonatal es tractarà d'unificar proves. Aquest programa d'anàlisi es fa a tots els nadons als cinc dies de néixer per diagnosticar malalties endocrinometabòliques. Figuren entre les cinc subvencionades les proves per a l'hipertiroïdisme congènit o la fenilcetonúria. S'estudia incloure en la cartera bàsica la detecció en un futur de l'acidèmia glutàtrica tipus 1 o l'homocistinúria, entre altres malalties.