dimarts, 8 de gener del 2013

Govern britànic: El proper assalt, la sanitat

Andy Robinson
Després del seu èxit a la privatitzada xarxa ferroviària i la venda del banc Northern Rock, nacionalitzat el 2009, Virgin no ha desaprofitat la següent oportunitat que li presenta el Govern britànic: la privatització de la sanitat pública. L'empresa de Richard Branson ja gestiona una vintena de proveïdores de serveis abans proporcionats pel National Health Service (NHS) en àrees com dermatologia, fisioteràpia i reumatologia.
Virgin Care va convidar els metges de família a ser socis de les seves empreses, una idea innovadora que va haver de ser abandonada quan es va aprovar la nova llei de sanitat que converteix els metges de família en els principals responsables de gestionar les compres de l'NHS i de contractar serveis externs. "Hi va haver possibles conflictes d'interessos", reconeix l'empresa.
Virgin és una de les 37 empreses privades que han signat contractes per 262 milions de lliures (215 milions d'euros) per a proporcionar serveis abans oferts per la sanitat pública. És la primera fase d'un pla per ampliar dràsticament el paper del mercat privat en l'NHS, fundat el 1948. Elimina l'obligació de l'Estat de proporcionar una àmplia gamma de serveis de sanitat per a tots els ciutadans. Igual que en els ferrocarrils, ja és un model per a algunes administracions a Espanya.
Segons un article publicat a la revista mèdica The Lancet el gener del 2012 sobre la privatització, el Govern conservador "mai ha deixat entreveure la naturalesa radical de la reforma".
Aquesta política oficial de negar que es tracti d'un programa radical de privatització és un factor comú a Anglaterra i Espanya.
A part de Virgin Care, empreses com Harmoni, The Practice i Circle encapçalen l'assalt del sector privat en l'NHS. Harmoni, el primer accionista és un fons de private equity (inversió privada), es troba actualment sota investigació després de la mort el novembre d'un nen en un centre de salut nocturn que gestiona.
Fred Kavalier, un metge que treballava en Harmoni, va advertir a principis de l'any passat que les retallades de despesa que Harmoni havia aplicat per aconseguir els contractes de l'NHS eren "perillosos" i que donarien lloc a "errors".
Una altra empresa, Circle, finançada per dos fons de cobertura (hedge funds) de la City londinenca, va aconseguir la gestió de l'hospital públic de Hinchingbrooke, el novembre del 2011. Circle, el conseller delegat és un exejecutivo del banc de Wall Street Goldman Sachs, rebrà 1.000 milions de lliures (1.200 milions d'euros) per la gestió de l'hospital al llarg de deu anys. Pretén generar beneficis mitjançant retallades de costos i una gestió més eficient. Tal com es veu en el cas de Virgin i Circle, "la majoria de les empreses en el joc de l'externalització no són proveïdors especialitzats sinó conglomerats que dominen l'art de guanyar contractes", segons comenta Seumas Milne, a The Guardian. Això requereix amplis poders de lobby. Circle ha donat més de 900 milions d'euros al Partit Conservador britànic en els últims anys.
Negoci a la sanitat ? Encara que el Govern britànic negui que sigui una privatització, la reforma sanitària eleva del 2% al 49% el percentatge d’ingressos que un hospital anglès pot obtenir dels serveis a pacients privats.
Malbaratament privat ? Es calcula que l’anomenada iniciativa privada pública (PPI) per construir hospitals..posada en marxa per Tony Blair costarà uns 30.000 milions d’euros més que si els hagués construït l’Estat.
Avantatge públic: es calcula que a l’Estat espanyol, el cost per pacient és 50 euros més barat amb la gestió pública que amb la privada.